Människorättsorganisationen Amnesty International rapporterar om tusentals gripna och över 300 döda efter protesterna i Iran i november 2019. Foto: AP/Mostafa Shanechi

Amnesty: Tusentals gripna och över 300 döda efter iranska protester

Uppdaterad
Publicerad

Över 300 dödsoffer och tusentals skadade och gripna blev den iranska regimens svar på protesterna i november i år. Det rapporterar människorättsorganisationen Amnesty International i en ny rapport.

Tidigare uppskattade Amnesty att 208 personer dödats i samband med protesterna i Iran nyligen. Med hänvisning tilll trovärdiga källor uppger organisationen nu att 304 människor dödats och tusentals gripits.

Berättelser från vittnen och anhöriga gör gällande att iranska säkerhetsstyrkor har gjort räder bland skadade på sjukhus och arbetsplatser för att gripa demonstranter. Det talas om försvinnanden och överfulla fängelser, tortyr och misshandel.

”Skapa rädsla”

”Hemska berättelser från ögonvittnen visar att myndigheterna dödade hundratals av dem som deltog i protesterna, för att sedan genomföra ett orkestrerat tillslag för att skapa rädsla och få befolkningen att hålla tyst om vad som hänt”, skriver Philip Luther, chef för Amnestys Mellanösternavdelning.

Videobevis

Videofilmer, som har granskats och verifierats av Amnesty, visar hur säkerhetsstyrkor siktat och skjutit mot huvud, hjärta, hals och livsnödvändiga organ.

Även i en FN-rapport nyligen rapporteras om bildmaterial som visar hur obeväpnade demonstranter blir beskjutna med skarp ammunition.

– Det visar tydliga överträdelser av internationell rätt och allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter, säger FN-kommissionären Michelle Bachelet.

12 minderåriga döda

FN har tidigare rapporterat att 12 minderåriga dödats i samband med kravallerna. Amnesty hävdar att 15-åringar hålls fängslade i miltärbaracker och i ökända och överfulla fängelser.

I slutet av november uppgav en talesperson för Irans parlament och dess kommitté för nationell säkerhet att minst 7 000 gripits. Sedan dess har antalet inte uppdaterats från officiellt håll.

Iran avfärdar Amnestys beräkningar som ”fullständiga lögner”.

Tusentals gripna

Tusentals demonstranter, journalister, studenter och aktivister har enligt Amnesty gripits efter protesterna, som var en reaktion mot bland annat kraftigt höjda energipriser och allmänt försämrade levnadsvillkor.

Fakta: Bränsleprotesterna i Iran

Protesterna bröt ut runt midnatt den 15 november 2019.

Den utlösande faktorn var ett regeringsbeslut om att ransonera och dra tillbaka subventioner på bensin – något som ökat priset med upp till 300 procent.

Protester pågick i drygt 40 städer och en del av demonstranterna satte bland annat eld på banker och bensinstationer.

Ett par dagar efter de första demonstrationerna begränsades tillgången till internet kraftigt under flera dagar.

Den 20 november utropade president Hassan Rohani ”seger” över proteströrelsen som han påstår är influerad av bland annat USA.

Enligt Amnesty International var demonstrationerna till största del fredliga.

Källa: Amnesty, Reuters med flera

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.