Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har beordrat gripandet av tusentals människor sedan den misslyckade statskuppen i juli förra året. Foto: TT

Amnestychef i Turkiet gripen – misstänks för Gülenrelation

Uppdaterad
Publicerad

Chefen för Amnesty International i Turkiet greps på tisdagen, anklagad för samröre med den USA-baserade predikanten Fethullah Gülen. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan anser att Gülen låg bakom kuppförsöket i somras.

Advokaten och Amnestychefen Taner Kiliç greps tillsammans med 22 advokater i staden Izmir i västra Turkiet.

”Godtycklig jakt på skyldiga”

– Vi uppmanar de turkiska myndigheterna att omedelbart släppa Taner Kiliç tillsammans med de andra 22 advokaterna, och skriva av alla anklagelser mot dem, säger Amnesty Internationals generalsekreterare Salil Shetty.

Svensk människorättsaktivist gripen i Turkiet

Gripandena visar hur godtycklig den turkiska regeringens jakt på skyldiga efter kuppförsöket har blivit, enligt Shetty.

Det är ännu oklart om tisdagens gripande är riktat mot människorättsorganisationens arbete i Turkiet, skriver den brittiska tidningen The Guardian.

LÄS MER: Det här är Gülenrörelsen

Massgripanden och avstängningar

Den misslyckade statskuppen utfördes av delar ur den turkiska militären i juli förra året och resulterade i mer än 240 döda.

Sedan dess har uppemot 50.000 människor gripits och runt 150.000 blivit avstängda från sina jobb. Bland annat rör det sig om lärare, poliser och journalister som anklagas för att ha relationer till olika terroristnätverk i landet.

Gülen, som bor i USA sedan 1999, har förnekat anklagelserna.

LÄS MER: Turkiet arresterar tusentals i jakt på Gülenanhängare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svensk människorättsaktivist gripen i Turkiet

Mer i ämnet