Relationen mellan Turkiets president Erdogan och Tysklands förbundskansler Angela Merkel blir allt sämre. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fler tyskar gripna i Turkiet – läget allt mer spänt

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare två tyskar greps på måndagen under en semesterresa i Turkiet. I går skickade den turkiska regeringen ut en varning till sina medborgare att inte resa till Tyskland. Det har lett till irriterade kommentarer av tyska politiker och allt frostigare relationer mellan länderna.

Omkring 600 turkar med olika typer av diplomatpass har sökt asyl i Tyskland efter kuppförsöket förra året. President Erdogan har krävt att de blir utlämnade vilket tyska myndigheter vägrat. Många befarar att Turkiet hämnas eller tar tyskar som en sorts gisslan för att få de misstänkta anhängarna av predikanten Gülen utlämnade.

Tio gripna tyskar

Tio tyskar har blivit gripna och det har fått den tyska regeringen att surna till. Förbundskansler Angela Merkel har i skarpa ordalag krävt att de friges och vid upprepade tillfällen protesterat mot att journalisten Deniz Yücel fängslats. Han har nu suttit i isoleringscell i Istanbul i 200 dagar utan rättegång. President Erdogan har kallat honom terrorist och tysk agent.

Den svenske människorättsexperten Ali Gharavi som greps den 5 juli i år sitter fortfarande fängslad i Turkiet.

LÄS MER: Häktade svenskens fru: Det här är så galet

Illa behandlade

Turkar har behandlats illa på tyska flygplatser och oförklarliga bränder förekommer i områden där det bor många turkar, hävdar Turkiet som skäl till sin resevarning. Vid ett valmöte avfärdade förbundskansler Merkel den turkiska varningen och sa att ”i Tyskland finns åsiktsfrihet och rättssäkerhet som vi är stolta över”.

Tidigare varnade tyska myndigheter sina medborgare från resor till Turkiet.

LÄS MER: Analys: Rättegången där logiken inte går ihop

Överfulla fängelser

Angela Merkel och andra EU-ledare har kritiserat Turkiet för de gripanden som skett efter kuppförsöket förra sommaren. Mer än 50.000 människor tros sitta i fängelse och 150.000 ska ha blivit sparkade från sina jobb. Enligt uppgift till der Spiegel är fängelserna överfulla.

Vapenexport

I Tyskland bor mer än tre miljoner människor med turkisk bakgrund och länderna har ett stort handelsutbyte. Parlamentsledamoten Özcan Mutlu från partiet De Gröna kräver att Tyskland stoppar sin vapenexport till Turkiet.

Exporten av vapen har minskat men uppgår till 240 miljoner kronor hittills i år.

Den sunnimuslimska Gülenrörelsen grundades i slutet av 1970-talet i Turkiet av Fethullah Gülen.

Gülen har många anhängare i Turkiet och president Recep Tayyip Erdogan anklagar den tillbakadragna författaren och religiöse uttolkaren för att ligga bakom kuppförsöket.

Rörelsen förnekar dock inblandning i kuppförsöket och säger att den är anhängare av demokrati och motsätter sig militära ingripanden.

Fethullah Gülen är 75 år och var en gång nära bundsförvant med Erdogan, men för ett par år sedan skar det sig ordentligt. Osämjan har pågått sedan slutet av 2013 då några av Erdogans närmaste medarbetare anklagades för korruption. Presidenten svarade med att avsätta hundratals militärer och stängde skolor som drevs av rörelsen.

Erdogan har varit misstänksam mot Gülenrörelsens starka närvaro i det turkiska samhället, bland annat i medier, polis och rättsväsende. Dagstidningen Zaman, som var en viktig röst för rörelsen, togs tidigare i år över av den turkiska staten.

Fethullah Gülen bor i Pennsylvania, USA, sedan 1999 där han lever ett tillbakadraget liv. Han flyttade innan han anklagades för förräderi i sitt hemland.

Källa: TT, AFP, Nationalencyklopedin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svensk människorättsaktivist gripen i Turkiet

Mer i ämnet