Människorättsaktivisten Ali Gharavi som för snart två veckor sedan greps i Turkiet hålls fortsatt häktad, efter ett beslut från en domare i Istanbul. Foto: Laressa Dickey/TT

Häktade svenskens fru: Det här är så galet

Uppdaterad
Publicerad

Den svensk som för snart två veckor sedan greps i Turkiet hålls fortsatt häktad, efter ett beslut från en domare i Istanbul. Anhöriga och vänner vill att Ali Gharavi genast släpps fri.
– Det här är så galet, overkligt och rättsvidrigt, säger hans fru Laressa Dickey till TT.

Under natten till tisdagen stod det klart att svenske medborgaren Ali Gharavi, tillsammans med fem av de tio gripna människorättsaktivisterna, kommer att hållas kvar i häktet i Istanbul. Detta efter förhör med åklagare under måndagen.

De andra släpptes, men är fortfarande misstänkta för brott och har vissa reserestriktioner. Enligt Amnesty är de sex kvarhållna anklagade för medhjälp till verksamhet inom terrororganisationer, men inte för medlemskap.

LÄS MER: Svensk gripen vid människorättsmöte i Turkiet

Fortsatt häktade

Ali Gharavi är fortsatt häktad tillsammans med bland annat Amnestys Turkietchef Idil Eser och en tysk.

Svenskens fru, Laressa Dickey, anser att beslutet är en förolämpning mot hans arbete. Hon vill att åtalet hävs och att han omedelbart släpps fri.

– Ali har jobbat med mänskliga rättigheter i nästan 20 år och att han blir anklagad för terrorism gör mig både chockad och förkrossad. Det är bara så svårt att förstå, säger hon till TT.

LÄS MER: Fyra aktivister släppta – svensk kvarhålls

”Vi vet ingenting”

För Laressa Dickey är situationen olidlig. Hon har ännu inte fått prata med sin man. Men hon vet genom hans advokat att han mår bättre, även om han känner en väldig stress och hålls separerad från de andra häktade.

– Vi vet ingenting, inte när han ställs in för rätta, eller hur lång tid det här kommer ta. Det är både läskigt och frustrerande, säger hon.

Ali Gharavi och nio andra greps under ett möte utanför Istanbul i början av juli, där han och en tysk deltog som utbildare i digital säkerhet. Totalt 40 jurister arbetar dag och natt med att få honom och de andra friade.

LÄS MER: Amnestychef och svensk inför rätta i Turkiet

Kan ta månader

”Turkisk åklagare har haft tolv dagar på sig att ta reda på det uppenbara – att dessa aktivister är oskyldiga. Beslutet att häkta sex av dem visar att sanning och rättvisa har blivit fullkomligt obekanta i Turkiet”, säger Amnesty Internationals generalsekreterare Salil Shetty i ett skriftligt uttalande.

– Vi vet inte vad som händer nu. Men de kan få vänta i månader i häkte. Det kan ta tid, säger Stefan Simanowitz vid Amnesty Internationals högkvarter i Storbritannien till TT.

Utrikesminister Margot Wallström (S) vill inte kommentera gripandet av svensken.

– Vi ser väldigt allvarligt på gripandet av en svensk människorättsaktivist, säger Jessica Garpvall, presskommunikatör på UD.

UD arbetar nu med att få klarhet i vad svensken är anhållen för.

– Enligt den information vi har ska han gripits under de turkiska undantagslagarna och han ska då vara misstänkt för terrorrelaterad brottslighet men vi har inte fått se några formella anklagelser, säger Jessica Garpvall.

LÄS MER: Aktivister i Turkiet har häktats

Den 5 juli var en grupp människorättsaktivister samlade på ett hotell på ön Büyükada strax sydöster om Istanbul när polisen avbröt mötet och förde deltagarna till en polisstation.

Elva personer greps: Amnestys Turkietchef İdil Eser, sju andra människorättsaktivister, två utländska medborgare varav en svensk och en tysk, samt hotellägaren. Enligt Amnesty Sverige är sex personer kvarhållna.

De sex kvarhållna anklagas för medhjälp till verksamhet inom terrororganisationer, men inte för medlemskap, enligt Amnesty.

Mötet ska ha handlat om digital säkerhet, och enligt svenska Amnesty deltog svensken som utbildare.

Ordföranden för Amnesty i Turkiet, Taner Kiliç, är fängslad sedan tidigare. Han greps 6 juni 2017, misstänkt för att stå nära Fethullah Gülen, den USA-baserade predikant som Erdogan anklagar för att ligga bakom det misslyckade kuppförsöket i juli 2016.

Källor: Svenska Amnesty, Amnesty International, Hürriyet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svensk människorättsaktivist gripen i Turkiet

Mer i ämnet