Svensk gripen vid människorättsmöte i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Turkiska polisen har gripit elva personer, däribland Turkietchefen för Amnesty International, vid ett människorättsmöte på en ö i närheten av Istanbul. Bland de gripna finns också en svensk medborgare, enligt flera källor.

Gruppen hade samlats på ett hotell på ön Buyukada strax söder om den turkiska miljonstaden när polisen avbröt mötet och förde deltagarna till en polisstation, rapporterar tidningen Hürriyet.

Det är oklart av vilken anledning de greps, men godtyckliga frihetsberövanden har blivit vardag i Turkiet efter den misslyckade militärkuppen förra sommaren.

– Det här är ett groteskt maktmissbruk som kastar ljus på den svåra situationen för människorättsaktivister i landet, säger Amnestys generalsekreterare Salil Shetty i ett uttalande, enligt Reuters.

Tolv gripna

Svenska Amnesty har uppgifter om sammanlagt tolv gripna: Amnestys Turkietchef, sju andra människorättsaktivister, två utländska medborgare varav en svensk och en tysk, och hotellägaren.

– Vi har precis hört av oss till vårt internationella sekretariat för att få mer information, säger Joanna Backman, kommunikatör på svenska Amnesty, till TT.

UD utreder fallet

Utrikesdepartementet känner till uppgifterna, men har inte fått någon officiell bekräftelse.

– Vi känner till uppgifterna om att en svensk frihetsberövats. Generalkonsulatet i Istanbul arbetar vidare med ärendet, men vi har inte fått en officiell bekräftelse, säger Erik Norbergh på UD:s presstjänst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svensk människorättsaktivist gripen i Turkiet

Mer i ämnet