Enligt debattören Kurdo Baksi, som följt ärendet, ska Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i samband med G20-mötet nyligen ha kallat mötet där de tio greps för en fortsättning på förra sommarens kuppförsök. Foto: TT

Aktivister i Turkiet har häktats

Uppdaterad
Publicerad

De tio människorättsaktivister, däribland en svensk medborgare och Amnestys Turkietchef, som suttit gripna i Turkiet har nu förhörts av åklagare i Istanbul, enligt Amnesty Sverige. Enligt journalisten och debattören Kurdo Baksi har de häktats och ärendet har skickats till rätten.

Förhandlingarna inleddes vid 13.30-tiden svensk tid och UD har begärt att få närvara vid utfrågningen av den gripne svensken. Totalt har tio personer förhörts av fem åklagare under dagen.

LÄS MER: Amnestychef och nio andra gripna i Turkiet

– Vi följer detta väldigt nära. Det är en oerhört allvarlig fråga för oss och människorättsrörelsen generellt, säger Brittis Edman, policychef på Amnesty Sverige.

”Väpnad terrororganisation”

Gruppen greps den 5 juli under en konferens på ön Büyükada nära Istanbul. I förra veckan meddelade en turkisk domstol att häktningen förlängts till den 18 juli. Några formella anklagelser har ännu inte riktats mot de tio, men enligt Amnesty Sverige ska de utredas för medlemskap i ”väpnad terrororganisation”.

Enligt debattören Kurdo Baksi, som följt ärendet, ska Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i samband med G20-mötet nyligen ha kallat mötet där de tio greps för en fortsättning på förra sommarens kuppförsök. Han uppgav på måndagskvällen att de har häktats och skickats till rätten, skriver TT.

LÄS MER: Amnestychef och svensk inför rätta i Turkiet

Svenska Amnesty anser att gripandena är helt ogrundade och politiskt motiverade.

”Gripandena är ett angrepp mot sex ledande människorättsorganisationer i landet, ett kraftfullt slag mot det redan pressade turkiska civila samhället och en olycksbådande indikator på utvecklingen i Turkiet”, skriver organisationen i ett uttalande.

Oklart om de släpps fria

En advokat som försvarar några av de gripna ska till tidningen Bianet ha sagt att han har gott hopp om att de ska släppas fria, eftersom det inte finns några bevis för att de har begått brott.

Enligt svenska Amnesty var svensken utbildare på konferensen tillsammans med en tysk medborgare som också finns bland de frihetsberövade. De anlitades av en nederländsk människorättsorganisation för att hålla en utbildning om digital säkerhet.

I en intervju med Sveriges Radio berättar den gripne svenskens fru att han delat cell med fyra andra personer och inte mår särskilt bra.

– Han är en ganska så motståndskraftig person som har varit med om mycket, men det här har varit en chock, säger hon till Ekot.

Den 5 juli var en grupp människorättsaktivister samlade på ett hotell på ön Büyükada strax sydöster om Istanbul när polisen avbröt mötet och förde deltagarna till en polisstation.

Elva personer greps: Amnestys Turkietchef, sju andra människorättsaktivister, två utländska medborgare varav en svensk och en tysk, och hotellägaren. Enligt Amnesty Sverige sitter åtminstone tio personer kvarhållna.

Mötet ska ha handlat om digital säkerhet, och enligt svenska Amnesty deltog den svenska medborgaren som utbildare.

De gripna på ön utreds för misstankar om medlemskap i ”väpnad terrororganisation” enligt Amnesty.

Ordföranden för Amnesty i Turkiet, Taner Kiliç, är fängslad sedan tidigare. Han greps 6 juni 2017, misstänkt för att stå nära Fethullah Gülen, den USA-baserade predikant som Erdogan anklagar för att ligga bakom det misslyckade kuppförsöket i juli 2016.

Källor: Svenska Amnesty, Amnesty International, Hürriyet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svensk människorättsaktivist gripen i Turkiet

Mer i ämnet