Amnestys företrädare Andrew Gardner utanför domstolen i Istanbul. Foto: TT

Fyra aktivister släppta – svensk kvarhålls

Uppdaterad
Publicerad

Sex gripna aktivister kvarhålls medan fyra släpps, har en domare i Istanbul beslutat, rapporterar AP. En svensk man finns enligt Amnesty bland de sex fortsatt häktade.

Domarens överläggningar om tio gripna människorättsaktivister, däribland en svensk, avslutades starkt försenade nu på morgonen i Istanbul, skriver Amnesty-företrädaren Andrew Gardner, som är på plats.

LÄS MER: Svensk gripen vid människorättsmöte i Turkiet

Domaren godkänner, på åklagares begäran, att sex av dem kvarhålls. De andra släpptes enligt AP omedelbart, men med reserestriktioner. Enligt Amnesty misstänks de sex kvarhållna för att ha ”begått brott i en terrororganisations namn men utan att vara medlem”.

Amnesty kritiska till häktningen

Bland de fortsatt gripna finns Amnestys Turkietchef Idil Eser och den svenske mannen.

“Turkisk åklagare har haft 12 dagar på sig att ta reda på det uppenbara: att dessa aktivister är oskyldiga. Beslutet att häkta sex av dem ändå visar att sanning och rättvisa har blivit fullkomligt obekant i Turkiet”, säger Amnesty Internationals generalsekreterare Salil Shetty i ett skriftligt uttalande.

LÄS MER: Amnestychef och svensk inför rätta i Turkiet

– Vi vet inte vad som händer nu. Men de kan få vänta i månader i häkte. Det kan ta tid, säger Stefan Semanovic vid Amnesty Internationals globala högkvarter i Storbritannien till TT.

De tio greps under ett möte utanför Istanbul i början av juli, och anklagas för samröre med terrorism.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svensk människorättsaktivist gripen i Turkiet

Mer i ämnet