Yazidiska barnen som förts bort av IS står inför stora utmaningar, enligt Amnesty Internationals rapport. Arkivbild. Foto: TT/AP

Amnesty: Yazidiska barnen står inför stora utmaningar

Uppdaterad
Publicerad

Mellan 2014 och 2017 begick IS krigsbrott, brott mot mänskligheten och vad FN beskriver som folkmord mot det yazidiska folket i Irak. Nu har Amnesty International publicerat en rapport som visar på de utmaningar som närmare 2 000 yazidiska barn har när de återförenats med sina familjer – efter IS-fångenskap.

Rapporten, som Amnesty International släppte under natten till torsdag, visar att de yazidiska barnen som förts bort av IS har torterats, tvingats att kriga, blivit utsatta för våldtäkter och andra övergrepp. Nu står de här barnen inför en stora psykiska och fysiska utmaningar.

Barnen behöver stöd

De vanligaste psykiska hälsotillstånd som de här barn upplever är posttraumatisk stress, ångest och depression, skriver människorättsorganisationen. Symptomen och beteenden visas ofta i aggression, flashbacks, mardrömmar, avståndstagande från sociala situationer och svåra humörsvängningar.

– Nu behöver de här barnen snabbt stöd från de nationella myndigheterna i Irak och det internationella samfundet för att bygga sin framtid, säger Matt Wells, Amnesty Internationals krisrådgivare i rapporten. 

Det var kriga eller dö

Amnesty International beskriver särskilda utmaningar för två grupper av barn som överlevt: tidigare barnsoldater och flickor utsatta för sexuellt våld.

Sahir, som rekryterades till IS som 15-åring, berättar i rapporten att han inte hade något annat val – det var kriga eller dö. 

– Det var utom min kontroll. För att överleva gick jag ut i strid. Det är det värsta som kan hända en människa, det är det mest förnedrande, säger han i rapporten.

När han sedan återvänt från fångenskapen letade han förbryllat efter stöd. 

– Jag letade efter någon som sa: ”Jag finns här för dig”, men jag har aldrig hittat det, lägger han till.

”De fick mig att lida”

De yazidiska flickor som överlevt sexuellt våld lider av en rad hälsoproblem, inklusive fistlar, ärrbildning och svårigheter att bli gravid eller bära ett barn. 

– Jag var ett barn när de fick mig att gifta mig. De fick mig att lida. Jag vill att min framtid ska bli bättre och jag vill att IS ska hållas ansvariga för vad de gjort mot mig, säger Randa, en 14-årig flicka som under fem år hölls i fångenskap. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.