Omkring 18 miljoner turister besöker Amsterdam årligen. Vilket ställer till med problem för staden som enbart har ca 867 000 invånare. Foto: Peter Dejong/TT

Amsterdam fortsätter höja turistskatterna – kan bli dyrast i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Nederländska Amsterdam har länge haft stora problem med anstormningen från turister. Som motåtgärd höjde staden i somras skatterna för utlandsresenärer och nu höjs skatterna ännu en gång – något som kan medföra att staden får de dyraste turistskatterna i Europa.

Skattehöjningen träder i kraft nästa år och innebär en ny avgift på 3 euro, cirka 32 kronor, per hotellnatt för utländska turister. För resenärer som använder sig av boendetjänsten Airbnb höjs skatten till 10 procent.

Skattehöjningen medför, enligt CNN, att en övernattning på ett enstjärnigt hotell i Amsterdam blir dyrare skattemässigt än en natt på ett femstjärnigt hotell i andra europeiska städer.

– Det kommer troligtvis medföra att Amsterdam får den högsta övernattningsskatten i Europa i genomsnitt, säger Tim Fairhurst, vid den europeiska turistorganisationen ETOA, till CNN.

Det är inte bara övernattningen som blir dyrare i Amsterdam nästa år. En ny skatt på 8 euro, ca 85 kronor, införs för turister som anländer till staden via båt. En ny avgift på 0.66 euro, ca 7 kronor, införs även på stadens sightseeing-båtar.

18 miljoner turister årligen

Amsterdam, med omkring 867 000 invånare, tar årligen emot ca 18 miljoner turister. Enligt Amsterdams stadsråd ska de höjda skatterna hjälpa staden att hantera alla problem som turistanstormningen medför – och inte ses som ett sätt att försöka skrämma bort turister.

– Besökare kommer att bidra mer till de höga kostnaderna för att hålla staden säker och ren, och till att hålla offentliga utrymmen som trottoarer, kajer, broar och gator i gott skick, säger en talesperson för stadsrådet till CNN.

Höga skatter i flera städer

Amsterdam är inte den enda europeiska staden som höjer skatterna för turister. I närliggande Rotterdam inför man en skatt på 6,5 procent på varje hotellnatt, och i tyska Dortmund ligger skatten på 7.5 procent. Rapporterar CNN.

I Berlin, Bonn och Bremen ligger skatten på 5 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.