Turister vid Spanska trappan och en romersk centurion, som ofta förväxlas med gladiator, äter mozzarella utanför Colosseum. Foto: TT

Nya regler ska få Roms turister att sköta sig

Uppdaterad
Publicerad

Det är nu permanent slut på oreglerat drickande, ätande och spexiga fotografier med historiska karaktärer i Rom. Nya lagar ska göra staden ”vackrare, tryggare och mer välkomnande”, enligt borgmästare Virginia Raggi.

Roms besökare får tänka till en extra gång innan de sätter sig ned vid närmaste turistattraktion för att äta sin matsäck eller försöker ta ett glas vin i en park sent på kvällen. Den italienska huvudstaden har bestämt att flera åtgärder som tidigare testats för att få ordning på det offentliga rummet i den eviga staden, nu ska bli permanenta.

Här är det som är förbjudet i Rom:

  • Det kommer att fortsätta vara förbjudet att dricka alkohol i glasbehållare utomhus efter klockan 22, eller i någon form av behållare mellan midnatt och klockan 07 på morgonen. Den som bryter mot reglerna kommer att straffas med böter på 150 euro. Stadens barer kommer inte att få servera alkohol efter 02 och organiserade alkoholturer förbjuds.
  • Dryga böter kommer också att fortsätta delas ut till dem som får för sig att leva ut sina Anita Ekberg-drömmar och tar ett dopp i Roms fontäner, eller kastar något annat än mynt i dem. Man får heller inte spilla vätska i fontänerna, klättra på dem eller låta sina husdjur släcka törsten med vattnet. Sedan tidigare är det även förbjudet att inta sin matsäck vid turistattraktioner som Spanska trappan.
  • Enligt de nya reglerna kommer polisen att kunna dela ut böter på 900 euro och förbjuda oönskade personer att vistas i specifika stadsdelar i 48 timmar. Fortsätter personen att orsaka problem kan förbudet förlängas. Lagen har hittills huvudsakligen använts mot tiggare och migranter som ansetts trakassera turister.
  • Men det är inte bara besökarna i Rom som får nya regler att förhålla sig till. Roms myndigheter vill också få ordning på dem som tjänar pengar på turisterna. Förbudet mot stadens ”gladiatorer” blir permanent med böter på 400 euro för den som tar på sig en historisk dräkt och tar betalt av turister för till exempel fotografier.
  • Även den som säljer biljetter till turistattraktioner med löften om att slippa kön utan att ha ett officiellt samarbete med myndigheterna, kommer att straffas.

För att se till att reglerna följs kommer ytterligare 500 poliser att få befogenheter att dela ut böter till den som bryter mot lagarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.