Analys: Gripandet av Otoniel lär inte påverka flödet av droger till Europa

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Colombiansk militär har gripit Otoniel som är en av världens mest eftersökta knarkhandlare. Han leder Gulfklanen, Colombias mäktigaste kriminella organisation som skickar kokain över hela världen – även till Sverige. Men det är högst osannolikt att gripandet kommer att påverka flödet av droger från Colombia till Europa.

Tigran Feiler

Korrespondent, Latinamerika

Otoniel vars riktiga namn är Dairo Antonio Úsuga började sin väg mot toppen inom Colombias paramilitära miliser som försvarade godsägarnas intressen under inbördeskriget. Efter att paramilitärerna lagt ner sina vapen tog många steget in i regelrätt kriminalitet och Otoniel blev snabbt ledare för gruppen Autodefensas Gaitanistas som är mer känd som Gulfklanen.

Jämförs med Escobar

Under arbetet med dokumentärserien ”I skuggan av El Chapo” granskade vi kokainets väg från Latinamerika till Sverige. Med hjälp av svenska myndigheters bevismaterial och vittnesmål från colombianska experter kunde vi visa att delar av den kokainlast som beslagtogs av tullen vid en uppmärksammad insats i Uddevalla hamn kom från Gulfklanen. På så sätt finns det en direkt koppling mellan en colombiansk knarkboss som Otoniel och problemen med droghandel och gängvåld i Sverige.

Colombias president beskriver Otoniel som världens mest fruktade knarkhandlare och kallar gripandet för 2000-talets största framgång mot knarkhandeln i Colombia och slutet för Gulfklanen.

”Det är bara jämförbart med Pablos Escobars fall under 90-talet”, sade en märkbart nöjd president Duque med maskerade elitsoldater uppradade bakom sig.

Knarkhandeln har decentraliserats

Och Duque behöver en framgång. Med mindre än ett år kvar av mandatperioden har presidenten rekordlågt stöd i opinionen. Hans tid vid makten har präglats av gatuprotester mot regeringen och coronapandemin. Genom att jämföra gripandet av Otoniel med slutet för Escobar försöker Duque skriva in sig i historieböckerna.

Men Otoniel är ingen Escobar. Tiden då hierarkiskt uppbyggda karteller – som Escobars Medellinkartell – kunde dominera ett helt land är för länge sedan förbi. Under 2000-talet har i stället narkotikahandeln decentraliserats där gränslösa kriminella nätverk blivit allt effektivare i att förse världsmarknaden med sina illegala preparat.

Journalister skräms till tystnad

Escobar förklarade krig mot den colombianska statsapparaten. Dagens organiserade brottslighet har förstått att det är mer effektivt och långsiktigt att köpa sig inflytande genom korruption och vänskapsband till den politiska och ekonomiska eliten. Och under Duques tid vid makten har flera högt uppsatta personer med band till regeringen avslöjats vara inblandade i droghandeln.

Nya aktörer vill ta plats

Gripandet av Otoniel dominerar helt nyhetsagendan i Colombia. Men redan hörs misstänksamma frågor om hur operationen gått till. Otoniel sägs ha uppemot sex tusen beväpnade män i sin tjänst och åtta säkerhetsringar runt sig. Hur kunde han då gripas utan att ett enda skott avfyrades? Handlar det i stället om att Otoniel överlämnat sig frivilligt till myndigheterna? Spekulationerna är i full gång. Nu befinner han sig i huvudstaden Bogotá. Planen är att han ska utlämnas till USA där han anklagas för narkotikahandel.

Men inget tyder på att gripandet kommer leda till en minskning av kokainexporten från Colombia. Det globala kriget mot drogerna har pågått i 50 år. Otaliga knarkbossar har arresterats eller dödats. Men utbudet av illegala droger bara växer.

Inget slut finns i sikte så länge köpstarka kunder i Europa och USA är beredda att betala tusentals kronor för några gram kokain som i Colombia inte kostar många kronor att tillverka. För varje namnkunnig maffialedare som röjs ur vägen står nya makthungriga spelare och väntar på sin chans att ta kontroll över den lukrativa handeln.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.