Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Foto: TT

Analys: Angela Merkel kan andas ut

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Valet i den lilla tyska delstaten Saarland blev inte den framgång för den nye socialdemokratiske ledaren Martin Schulz som många tippat. Merkels parti, CDU, gick fram och det högerpopulistiska partiet Alternativ för Tyskland fick ett lägre stöd än väntat med bara 6 procent i prognoserna.

Ingrid Thörnqvist

Utrikesredaktör

Saarland är en liten delstat med knappt en miljon invånare i ett gruv-och ståldistrikt vid franska gränsen och ett starkt fäste för Angela Merkels parti CDU.

Valet är det första testet på populariteten för den nye socialdemokratiske partiledaren Martin Schulz och hans chanser att  kunna utmana Angela Merkel vid förbundsdagsvalet i höst.

SPD hoppats på signal om förändring

SPD hade hoppats på en tydlig signal om en önskan om förändring  hos väljarkåren.

I stället blev det framgångar för CDU – till stor del på grund av den lokala partiledaren i Saarland, Annegret Kramp-Karrenbauer. Hon har ofta nämnts som en möjlig efterträdare till Angela Merkel.

Första fingervisningen

Delstatsvalet är det första av tre under våren och som alla ger fingervisningar om stämningen bland väljarna inför förbundsdagsvalet den 24 september.

Angela Merkel kandiderar då för sin fjärde mandatperiod. Många frågar sig om hon orkar upprätthålla tillräcklig energi efter tolv år vid makten. Man talar om ”Merkeltrötthet” medan Martin Schulz fortsatt sitt segertåg genom landet och lyckats skapa nytändning inom socialdemokratin, SPD.

Schulz enhälligt vald

Schulz blev nyligen enhälligt vald till partiordförande och har fått upp partiets opinionssiffror till rekordnivåer – 33 procent, i höjd med Merkels CDU.

Han försöker hålla sig så långt borta från regeringsarbetet som möjligt för att inte förknippas med impopulära beslut och kompromisser. SPD har regerat ihop med Angela Merkels CDU i två mandatperioder och rasade i höstas i  opinionen till rekordlåga nivåer – tills Martin Schulz tog över och vände siffrorna.

AfD vågmästare

Alternativ för Tyskland, AfD,  kommer nu in i delstatsparlamentet i Saarland för första gången och frågan är nu om CDU kommer att tvingas att  bilda en koalition med AfD för att få majoritet.

Om socialdemokraterna inte vill fortsätta att regera ihop med CDU kan den frågan bli obehagligt aktuell för CDU. AfD är representerat i tio delstatsparlament men ingen har än så länge velat bilda regering ihop med dem.

AfD interna strider

I det senaste delstatsvalet i Mecklenburg-Vorpommern i september 2016 fick AfD sensationellt höga siffror med hela 20,8 procent. Det ansågs vara en tydlig signal  om missnöje med regeringens flyktingpolitik.

Sedan dess har AfD ägnat sig åt interna partistrider och Merkels koalitionsregering har skärpt villkoren för invandring.

Nästa valrysare blir den 7 maj då delstaten Schleswig- Holsteins väljare ska gå till vallokalerna.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.