Analys: ”Lukasjenkos framtid avgörs i Moskva”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Normalt är det pompa och ståt när en president i ett postsovjetiskt land ska svära sin ed för en ny mandatperiod. Presidenter i gamla Sovjet, med undantag för Baltikum, Ukraina och Georgien, väljs nämligen alltid om.  Men att Aleksandr Lukasjenko i dag skulle sväras in för sin sjätte presidentperiod hölls hemligt in i det sista.

Bert Sundström

Korrespondent Ryssland

I stället för kantade av flaggviftande folk var huvudstadens gator i dag helt tomma. Gatorna hade såklart tömts för att Lukasjenkos färd till ceremonin inte skulle störas av tusentals människor som protesterade mot fusket i valet den nionde augusti.

Det är inte bara en dag av övertygande seger nu när jag svärs in som president, sa Lukasjenko. Vi visar också att vi försvarar våra värderingar, vårt fredliga liv, vår suveränitet och vår självständighet.

Uttalandet klingar rätt ihåligt efter Lukasjenkos offentliga krypande inför Rysslands president Putin i Sotji i förra veckan, där han sa att han självklart ber sin ”storebror” om hjälp när han har problem.

Hans framtid avgörs i Moskva

Att Lukasjenko hänger på fallrepet är uppenbart. Och att det inte är i Minsk utan i Moskva som hans framtid avgörs är nästan lika uppenbart. President Putin och president Lukasjenko har aldrig dragit jämnt. Lukasjenko förstår att det bara är tack vare Putin han kan klamra sig fast vid makten. Men han vet också att Kreml inte ännu har något bra alternativ.

Så ännu en tid sitter han nog säker. Kremls problem är att det är svårt att hitta en efterträdare som är lojal mot Ryssland, men som också accepteras av belarusierna. Min gissning är att Lukasjenko är borta inom ett år, men att Belarus då inte får demokrati utan en sorts låtsasdemokrati under övervakning från Moskva.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.