Premiärminister Alexis Tsipras och partiet Syriza lovade att sätta stopp för åtstramningarna, men väl vid makten valde partiet ändå att gå långivarna till mötes, till många väljares besvikelse. Foto: Petros Giannakouris/AP/TT

ANALYS: Besvikelsen blev för stor

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det blir högerpartiet Ny demokratis ledare Kyriakos Mitsotakis som blir ny premiärminister i Grekland. Missnöjet och med den i sittande vänsterregeringen och premiärministern Alexis Tsipras förde oppositionen till seger, skriver Pontus Mattsson, SVT:s utsände reporter i Aten.

Pontus Mattsson

politikreporter

Ett av de partier som ansvarade för att föra Grekland in i krisen för tio år sedan har nu fått en andra chans.

Vänsterpartiet Syriza kom till makten efter valet 2015 som en protest mot de ”gamla” partierna Ny demokrati och socialdemokratiska Pasok, som styrt landet i decennier på ett sätt som slutade i ekonomiskt haveri. Grekland tvingades till hårda och impopulära ekonomiska åtstramningar av EU och Internationella valutafonden som gav ekonomiskt stöd för att landet skulle komma på fötter.

Gamla etablissemanget oduligt

Syriza lovade att sätta stopp för åtstramningarna, men väl vid makten valde partiet ändå att gå långivarna till mötes, till många väljares besvikelse.

Ur många grekiska väljares ögon: först visade sig det gamla etablissemanget odugligt. Sedan visade sig inte heller alternativet hålla måttet.

Och nu får Ny demokrati en chans igen.

Lovar fler poliser

Partiets främsta löften inför valet har varit skattesänkningar, en minskad offentlig sektor, bättre möjligheter för investeringar och fler poliser

Kyriakos Mitsotakis som nu tar över är 51 år och född in i den politiska eliten. Hans far heter Konstantinos Mitsotakis och var premiärminister i början av 90-talet. Familjen är en av de stora politiska dynastierna i Grekland och i släkten finns många kända politiker.

Nu är det upp till bevis.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.