Kyriakos Mitsotakis hälsar på väljare efter han röstat under söndagen. Foto: ARIS MESSINIS / AFP

Konservativt maktskifte i Grekland – storseger för Ny demokrati

Uppdaterad
Publicerad

Enligt vallokalsundersökningar i Grekland väntar ett maktskifte i landet.
Segern i dagens nyval tycks gå till konservativa Ny demokrati och dess ledare Kyriakos Mitsotakis – sedan styrande partiet Syriza lidit svidande nederlag i både EU- och lokalval. Tsipras har också ringt till Mitsotakis och gratulerat honom till segern, enligt Reuters.

En sammanfattande undersökning från flera av Greklands största tv-bolag visar att Ny demokrati får 40 procent av rösterna, jämfört med 28,5 procent för sittande premiärminister Alexis Tsipras parti Syriza. En av vallokalsundersökningarna tyder också på att Ny demokrati får egen majoritet med mellan 155 och 167 av de 300 platserna i parlamentet.

– Vi har en klar seger för Ny demokrati. Vi får vänta och se hur de kommer att utnyttja det, säger Panos Skourletis, talesperson för Syriza, till statlig tv.

Tsipras har också ringt till Mitsotakis och gratulerat honom till segern, enligt Reuters.

Efter nästan fem år vid makten är därmed Tsipras dagar räknade. Hans Syriza får enligt vallokalsundersökningarna 82 mandat.

Den slutliga mandatfördelningen beror på hur det går för de mindre partierna, som ska över en treprocentsspärr för att komma in i parlamentet.

”Bättre dag”

Enligt vallokalsundersökningarna kan före detta finansminister Yanis Varoufakis få 14 mandat med sitt nya parti Mera25, medan nationalistpartiet Grekisk lösning kan få 13 mandat – lika många som högerextrema Gyllene gryning.

Enligt en prognos från inrikesdepartementet får Ny demokrati 39,8 procent och Syriza får 31,5 procent.

Grekland har under Syrizas styre delvis återhämtat sig efter år av ekonomisk kris och den höga arbetslösheten är på väg ned. Landet dras dock fortfarande med Europas största statsskuld, och Tsipras hårda tag för att dra landet ur krisen har mötts av både ris och ros från grekerna.

– I dag tar grekerna sitt öde i sina egna händer och jag är säker på att en bättre dag för vårt land gryr, sade Mitsotakis, när han kom till en vallokal på söndagen och möttes av supportrar.

En väntad seger

Utmanaren Kyriakos Mitsotakis och hans Ny demokrati har vunnit sympati med utlovade skattesänkningar för småföretagare och medelinkomsttagare – de grupper som drabbats hårdast av Syrizas skattepolitik. En sympati som varit påtaglig i Grekland innan valet och många väljare har väntat med en seger för Ny demokrati.

SVT:s utsände reporter Pontus Mattsson är på plats och bekräftar att valresultatet var väntat.

– Ny demokrati har mer eller mindre tagit ut segern några dagar tidigare, så det här var väntat. Frågan som gällde var om de skulle få egen majoritet eller inte, säger Pontus Mattsson.

Missnöje med namnbyte

En fråga som också har bidragit till missnöjet med Syriza är uppgörelsen med grannen Nordmakedonien, som efter grekiska krav gick med på att byta namn från Makedonien trots att förslaget bara fick stöd av fyra av tio greker.

Ny demokrati röstade nej.

Opinionsundersökningar gav Ny demokrati en ledning på tio procentenheter framför Syriza.

Tsipras höll dock hoppet uppe på valdagen.

– Lämna inte detta viktiga beslut om era liv till någon annan, sade Tsipras riktad till landets unga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer