USA:s president Donald Trump i Vita huset under tisdagen. Foto: Alex Brandon/AP/TT

Analys: ”Därför har Trump inte bett om ursäkt efter Twitterinläggen”

Publicerad

ANALYS · När president Donald Trump bad fyra kongressledamöter – varav tre är födda i USA – att ”åka tillbaka” till ”länderna från vilka de kom”, så svarade både partivänner och kritiker med fördömanden. Men Trump har inte bett om ursäkt, tvärtom. Och det finns ett skäl till det.

Fouad Youcefi

Reporter

Det är inte varje dag en lagstiftande församling – i det här fallet representanthuset i USA – kallar agerandet från en sittande statschef för rasistiskt. Men på tisdagskvällen hände just det. 234 demokrater, fyra republikaner och en oberoende ledamot röstade för att fördöma Trumps Twitter-attack mot ledamöterna Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib, Ilhan Omar och Ayanna Pressley.

Men sedan de första uttalandena av presidenten har han inte bett om ursäkt. Tvärtom twittrade Trump under tisdagen: ”jag har inte ett rasistiskt ben i min kropp”. I intervjuer upprepade han också att de fyra demokratiska kongressledamöterna kan lämna USA om de ”hatar landet så mycket.”

Inte första gången

Framtiden får utvisa om Trump väljer att be om ursäkt eller förtydliga hur han menade framöver, men det finns goda skäl till varför han inte behöver göra det.

På grund av vad han lärde sig under valrörelsen 2016.

Vid ett flertal tillfällen uttryckte sig då presidentkandidaten Donald Trump på sätt som fick hård kritik, även inifrån det egna partiet.

Trump kallade en tingsrättsdomare som ansvarade för rättsprocessen mot Trump university för partisk på grund av hans ursprung. ”Jag bygger muren. Jag bygger muren. Jag har en mexikansk domare. Han är ursprungligen från Mexiko. Han borde ha avsagt sig målet inte bara på grund av det,” sa Trump i en intervju 2 juni 2016, mitt i valrörelsen.

En månad senare var kandidaten Trump återigen i blåsväder efter att han attackerat föräldrarna till en amerikansk muslimsk armékapten, dödad i strid. Föräldrarna talade under Demokraternas partikonvent, och medan fadern talade och kritiserade Trump, stod modern tyst intill. Trump twittrade: ”Om ni tittar på hans fru. Hon stod bara där. Hon hade ingenting att säga. Hon fick troligen, kanske, inte ha något att säga.”

Väcker sin väljarbas till liv

Vid båda tillfällena kritiserades Trump av republikanska höjdarpolitiker. Ingen av gångerna bad han om ursäkt. Istället visade hela hans valrörelse 2016 att Trump slår två flugor i en smäll varje gång han gör kontroversiella uttalanden. Dels skiftar han fokus från andra till sig själv, vilket nästan alltid är bra om man heter Donald Trump. Dels väcker han sin egen konservativa väljarbas till liv.

En opinionsmätning från Reuters/Ipsos visade nu på tisdagskvällen att stödet för Trump bland republikanska väljare ökat efter Twitterattackerna.

Det förklarar varför nästan alla republikaner röstade emot fördömandet i dag. Och det förklarar varför Trump inte lär be om ursäkt för Twitterinläggen.

Rasismanklagelser riktas mot president Trump efter tweet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.