Experten: Trump blir en exponent för främlingsfientligheten

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trumps uttalanden om fyra kvinnliga kongressledamöter har uppmärksammats och kritiserats. Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier, menar att det är mycket ovanligt i modern tid.

– Det är exceptionellt att han använder de här uttrycken, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Dag Blanck menar att diskussionen om vem som hör hemma i USA pågått länge.

– Vi tänker ofta på USA som invandringens förlovade land, och det är det, säger han.

Som exempel nämner han att en av de fyra kongressmedlemmar som Trump uttalade sig om, Ilhan Omar, är född i Somalia.

– Men det har också alltid funnits ett motstånd mot invandringen, och förslag att begränsa den av olika skäl. Det kan vara religiösa skäl eller rasmässiga skäl. Trump blir exponent för den här främlingsfientligheten, säger Dag Blanck.

Ovanligt och exceptionellt

Att en sittande president uttalar sig på det här sättet är mycket ovanligt, enligt Dag Blanck.

– Det är mycket ovanligt i modern tid. De här uttrycken, ”att åka hem”, det är väldigt starkt. Det är kodade ord för rasism menar många ,säger han, och fortsätter:

– De senaste årtiondena har ingen president uttalat sig på det sättet men han gör det och det är därför många är upprörda.

Kritiker en minoritet

Enligt Dag Blanck har Trump gjort flera kritiserade uttalanden det senaste året, men kritiken har framförallt kommit utifrån det egna partiet.

– Han har en väldigt stark ställning inom det republikanska partiet. Det finns kritiker men de är en minoritet. Resten av republikanerna har fallit in bakom honom, säger han.

Dag Blanck påpekar att även de som kritiserade honom under valkampanjen anslutit.

– Han har vunnit, han har en väldigt bra ställning och utmanar man presidenten finns det en väldigt stor chans att man inte blir omvald själv, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.