”En brottsanklagad Trump kommer att gynna demokraterna i det stundande mellanårsvalet”, skriver Erika Bjerström, SVT:s utrikeskommentator. Foto: Craig Hudson/TT

Analys: Därför sitter Trump säkert – än så länge

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det var Donald Trumps svarta tisdag. Men trots att presidentämbetet svärtas ner när hans närmaste män döms för mutor och korruption sitter han ändå säkert.
Trumps motståndare jublar ändå.
En brottsanklagad Trump kommer att gynna demokraterna i det stundande mellanårsvalet. Skulle de vinna tillbaka representanthuset kan han komma ett steg närmare riksrätt.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Två ödesveckor väntar nu president Donald Trump.

Hans svarta tisdag, när två av hans närmaste medarbetare nästan samtidigt fälldes för brott, kommer gå till historien.

Men kärnfrågan är vilket brott som president Trump därmed kan ha gjort sig skyldig till.

LÄS MER: Trumps första svar om Cohen: ”Han ljuger”

Svor på Trumps vetskap

Hans vapendragare i alla år, hans förre advokat Michael Cohen döms för skattefiffel och bankbedrägeri och har, under ed, erkänt att han mutade två av Trumps älskarinnor för att hålla tyst.

Det ska handla om över fyra miljoner kronor, enligt tidningen Washington Post.

Tidigare har Donald Trump sagt att om detta skett, så var det utan hans vetskap. Nu svor Cohen på att det skedde med Trumps vetskap och att presidenten uppmanade honom att begå en brottslig handling.

Otroligt att han fälls

Enligt juridiska experter i USA kan Trumps brott bestå i att han tillät att muta två personer i akt och mening med syfte att påverka valutgången. Det vill säga hade älskarinnorna skvallrat om hans otrohet hade det kunnat kunnat påverka valutgången till hans nackdel.

Men det faktum att det ägde rum under presidentvalskampanjen, innan Donald Trump blev vald till president, är centralt.

Att en sittande president skulle ställas till svars för mutbrott som skedde under en valkampanj är högst otroligt.

Därför sitter Donald Trump säkert, än så länge.

Nytt bränsle på brasan

Men han har ändå skäl att oroa sig.

Michael Cohens egen advokat, Lanny Davis, kastar nytt bränsle på brasan genom att påstå att Cohen har mer besvärande information om rysk inblandning i det amerikanska valet.

Allt har uppdagats under den pågående FBI-utredningen ledd av åklagaren Robert Mueller.

Syftet med utredningen är att se om Donald Trump eller nån i hans team samarbetat med Ryssland för att på verka valutgången 2016. Dessutom utreds om Donald Trump gjort sig skyldig till lagtrots när han avskedade FBI-chefen James Comey. Lagtrots kan leda till riksrätt.

Liknas vid Netflixserie

Mueller har nu Trumps förre advokat Cohen i sitt grepp, och frågan är vad Cohen kommer att avslöja härnäst. Han har avsagt sig möjligheten att bli benådad av presidenten och tycks vilja hämnas på sin gamla chef.

Amerikanska medier liknar gårdagen drama vid ett dramatiskt säsongsavslut på en Netflixserie.  

Bara en timme innan Cohen fick sin dom i en rättssal i New York så beseglades den förre kampanjchefen Paul Manaforts öde i en rättssal i Alexandria nära Washington DC.

Han dömdes till livstids fängelse för ekonomisk brottslighet, bland annat pengatvätt. Detaljer om hans vräkiga lyxliv har länge varit en följetong i amerikansk rapportering.  

Kan vändas till ”orättvis häxjakt”?

De fällande domarna skickar chockvågor in i det republikanska partiet.

De folkvalda i kongressen som är i full gång att kampanja inför mellanårsvalet sjätte november kommer tvingas stå till svars för alla frågor kring presidentens påstådda olagligheter.

De enda republikaner i kongressen som öppet kritiserat Trump är de som inte kandiderar igen. Men republikanska partistrateger vet att president Trump fortfarande är mycket populär bland sina kärnväljare. Kan de vända domsluten till en orättvis häxjakt på Trump så kan de fällande domarna i slutänden gynna republikanerna.

Demokraternas strategi går ut på att locka soffliggare till valurnorna och får nu ytterligare ammunition med hjälp av de fällande domarna.

Mueller ett steg närmare sitt mål

Spänningskriget mellan åklagaren Robert Mueller och president Trump går in i en intensivare fas. Donald Trump gör allt för att distansiera sig och avfärdar det som en ”ovärdig häxjakt”.

Men det faktum att åklagare Mueller fick till en fällande dom mot kampanjchefen Manafort är en fjäder i hatten. 

Det för nu Mueller ett steg närmare sitt mål – att förhöra Donald Trump under ed. Överklaganden och nya åtal är att vänta de närmaste veckorna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.