Michael Cohen ska ha lovat att hjälpa till i Muellerutredningen, om ryska inblandningen i USA-valet, mot strafflindring. Foto: TT

Trump: Cohen ljuger för att få ett lindrigare straff

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump anklagar sin före detta advokat Michael Cohen för att ljuga för att få ett lindrigare straff. Samtidigt diskuteras det i USA om Trumps framtid som president är äventyrad efter att Cohen indirekt pekat ut Trump som medbrottsling.

Presidentens uttalande kommer dagen efter att Trumps tidigare personlige advokat Michael Cohen, erkänt sig skyldig till brott inför en federal domstol. Det rör sig bland annat om att Cohen betalat ut otillåtna kampanjbidrag till den före detta porrstjärnan Stephanie Clifford och ytterligare en kvinna.

Kvinnorna ska ha fått 130 000 respektive 150 000 dollar för att inte avslöja sina förbindelser med Donald Trump.

Trump och Ryssland

Cohen pekade samtidigt indirekt ut Donald Trump som den som sa åt honom att göra utbetalningar till Stephanie Clifford.

Foto: Skärmdump Twitter

I ett Twitterinlägg anklagar presidenten Cohen för att hitta på en historia mot den uppgörelse han nått med åklagare. Trump passar samtidigt på att uppmana personer att inte söka Michael Cohens tjänster.

”Till de som letar efter en bra advokat, rekommenderar jag starkt att inte anlita Michael Cohen”, skriver presidenten.

Väcker rättsliga diskussioner

I amerikanska medier diskuteras det om Cohens information om Trump kan äventyra presidentens position. Skulle det presenteras bevis på att Cohen betalat kvinnorna med kampanjpengar på Trumps begäran, innebär det att presidenten är medbrottsling.

Men i en intervju med Fox hävdar Donald Trump att han inte kände till betalningarna förrän efter Cohen gjort dem.

– Pengarna kom inte från kampanjen, de kom från mig, säger Trump. Min första reaktion när jag fick höra om betalningarna var att fråga om det rörde sig om kampanjpengar, för det vore tveksamt om det var så.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Ryssland

Mer i ämnet