Frankrikes president Macron, längst till vänster i bild, ställer den drastiska diagnosen att alliansen skulle vara hjärndöd. Foto: PRESIDENTIAL PRESS OFFICE/TT

Analys: ”Djupa inre stridigheter dränerar energin och stabiliteten”

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Firandet av den 70-åriga militäralliansen hålls mitt under ett av de hårdaste ordkrigen mellan medlemmar på länge. Missnöjet med hur Nato funkar är stort i några nyckelländer och deras förväntningar frontalkrockar. I London får vi se om de lyckas begrava stridsyxan, eller om en försvagad sammanhållning är här för att stanna.

Christoffer Wendick

EU-reporter

Man kan undra om det rör sig om en läkarkongress. Ifall 70-åringen som ska firas egentligen kallats in till hälsokontroll?

Frankrikes president Macron ställer den drastiska diagnosen att alliansen skulle vara hjärndöd. Att den saknar två viktiga organ – gemensam strategi och sammanhållning.

Som symptom på detta anger han Turkiet som på egen hand invaderat norra Syrien och sedan i efterhand krävt stöd för detta från de andra NATO-länderna.

Turkiet kräver förståelse

Turkiets president Erdogan svarar att det är Macron som bör kolla sitt huvud först, om det inte är han som i själva verket är hjärndöd. För han förstår inte vad kamp mot terrorism är, han inser inte att de kurdiska soldaterna är terrorister.

Turkiet kräver förståelse och stöd från de andra i alliansen för sin invasion av norra Syrien. Annars hotar man blockera ett viktigt beslut under mötet om strategin för Baltikums försvar.

USA:s president Trump har stört sig enormt på att många medlemsländer lägger för lite pengar på sitt försvar. Att de andra åker snålskjuts på USA som satsar mest.

”En väckarklocka”

Frankrike ville skaka om, ge patienten en elchock. För att styra samtalet bort från det som USA fått de senaste toppmötena att handla om – nämligen pengar. Det var en väckarklocka, sa Macron förra veckan.

Men Turkiet hamnade i skottlinjen och gav igen med samma mynt. Och kanske behöver nu de mest spända delarna i alliansen något lugnande på 70-årsdagen.

För djupa inre stridigheter dränerar energin och stabiliteten ur vilken kropp som helst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.