Analys: Dröjer innan vi ser resultat

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det sades flera fina ord vid presskonferensen efter regeringschefernas möte här på Harpsund, men om det verkligen gjorts några närmanden eller kompromisser lär det dröja innan vi får vet.

De fyra regeringscheferna talade samstämmigt om att Europa behöver ekonomiska reformer och mer konkurrenskraft. Det är begrepp som är lätta att uttala sig om, men det blir svårare när regeringscheferna ska enas om exakt vilka byråkratiska regler som kan avskaffas eller mot vilka länder tullar kan sänkas.

Cameron målar in sig i hörn

När det gäller striden om ordförandeposten i EU-kommissionen så verkar Storbitanniens David Cameron ha målats in sig i ett besvärligt hörn.

Minitoppmöte i Harpsund

Tysklands Angela Merkel höll fast vid att Jean-Claude Juncker är hennes kandidat eftersom han får stöd av en majoritet i det nyvalda EU-parlamentet, medan Storbritanniens David Cameron stod fast vid  att regeringscheferna ska avgöra vem som blir kandidat och då en ska det vara en mer ”reforminriktad” person än Juncker.

Testballonger öga mot öga

Frågan är om Jean-Claude Juncker kan erbjuda löften om ändrad EU-politik och undantag för Storbritannien som gör honom någorlunda möjlig att acceptera för Cameron. Kanske testades några försöksballonger och kanska talades  om sådana möjliga kompromisser öga mot öga mellan Merkel och Cameron bakom dörrarna på Harpsund, men det var inget som hittills läckt ut till medier och allmänhet. Det får visa sig den närmaste tiden.

Vid EU-toppmöte med EU:s alla 28 regeringschefer i Bryssel den 26-27 juni visar det sig om det finns enighet om en kandidat som ordförande. Alternativet att köra över Cameron och utse Juncker med den kvalificerade majoritet som enligt Lissabonfördragets nya regler räcker för att regeringscheferna ska besluta om den kandidat som sen ska godkännas och väljas av en majoritet i EU-parlamentet.

Fakta

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Minitoppmöte i Harpsund

Mer i ämnet