Foto: TT

Världsledare träffas i Harpsund

Uppdaterad
Publicerad

Regeringscheferna från Tyskland, Storbritannien och Nederländerna anlände till Harpsund i kväll för ett möte om EU:s framtid med statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Storbritanniens premiärminister David Cameron och Nederländernas premiärminister Mark Rutte ska tillsammans med Reinfeldt diskutera hur EU ska bli mer konkurrenskraftigt och vad som ska prioriteras framöver.

Omkring 20 tv-team, de flesta från Storbritannien, Tyskland och Nederländerna hade samlats vid Harpsund på måndagskvällen.

Minitoppmöte i Harpsund

Det var en till synes avslappnad statsminister som vid 18-tiden väntade på att ta emot världsledarna.

– Det är dags att svara på frågan: Vad gör Europa nu, efter kris, efter budgetförhandlingar, bankunion, vart går vi nu? Vi har ett enormt globalt förändringstryck, som vi känner av på våra företag, våra ekonomier, våra sätt som våra arbetsmarknader arbetar. Det är fyra av de mest reforminriktade länderna i Europa som finns här, och vi ska försöka att svara på den frågan gemensamt, säger Reinfeldt till SVT:s reporter.

SVT: Brittiska tidningar säger att det här är ett möte där David Cameron ska stoppa Jean-Claude Juncker som kommissionsordförande. Kommer det att bli mycket diskussioner?

– Det kan säkert bli olika typer av diskussioner när vi träffas men för mig är inte det här kvällen där det avgörs, säger Fredrik Reinfeldt.

SVT: Ska du få med alla ut i ekan?

– Ja, det hade jag tänkt. Det är så vackert på Harpsundssjön så jag hoppas att de följer med på det.

TV: Här ror höjdarna i Harpsundsekan

Merkel stöttar Juncker

Mini-toppmötet sker mitt i striden om vem som ska leda EU de kommande fem åren. Angela Merkel stödjer Jean-Claude Juncker – men det gör inte de övriga ledarna och framför allt inte David Cameron.

När Angela Merkel anlände till Harpsund sade hon att hon mest ville prata om ekonomi och hur man ska få tillväxt i Europa.

– Om det blir diskussion om vem som ska leda EU-kommissionen kommer jag att göra som jag alltid gör i sådana samtal och försvara Jean-Claude Juncker som kandidat, men det ska inte vara huvudfrågan här, säger Merkel till SVT:s reporter.

David Cameron motsätter sig en process där kandidaterna utses av parlamentet.

– Mötet ska handla om ekonomi och reformer i Europa. Personfrågan är inte huvudsaken vid det här mötet men jag tycker att principen är viktig – att vi som demokratiskt valda ledare för våra länder ska ha huvudansvaret för vem som ska bli ny ordförande för EU-kommissionen. Det ska inte ske med någon ny process som plötsligt skapas, sade Cameron när han anlände till Harpsund.

Nervös över färden i ekan

Mark Ruttes uttalande vid anländandet lät väldigt lik Reinfeldts.

– Jag vill prata om hur vi ska öka Europas konkurrenskraft. Vi är fyra länder som har samarbetat bra tidigare och vi har pratat om att träffas oftare, säger han till SVT.

SVT: Kommer du att åka med ut i ekan?

– Ja, det har jag lovat Fredrik. Men jag kommer att vara mycket lugnare när den där roddturen är avklarad.

Bakgrund: Strid om vem som ska leda EU

Luxemburgaren Jean-Claude Juncker är toppkandidat för EU-parlamentets största partigrupp EPP, där även moderaterna ingår. Men Reinfeldt motsätter sig hela processen med kandidater utsedda av parlamentet och sluter inte upp bakom Juncker.

Det gör inte heller Rutte och framför allt inte Cameron. Han pressas hårt av en EU-kritisk hemmaopinion och har lovat omförhandling av EU-medlemskapet och folkomröstning. Att då ha Juncker som förhandlingsmotpart är en omöjlighet, anser britterna.

Här är världsledarna som kommer till Harpsund:

* Tysklands förbundskansler Angela Merkel, kristdemokrat. Leder EU:s största ekonomi och är tyngst bland EU-ledarna. Förespråkar partivännen Jean-Claude Juncker som ny EU-kommissionsordförande, men verkar inte särskilt entusiastisk. Dessutom vill hon inte ställa till det för mötets brittiske gäst. Så det spekuleras om hon hellre vill ha IMF-chefen Christine Lagarde.

 * Storbritanniens premiärminister David Cameron, konservativ. Har lovat folkomröstning om EU-medlemskapet senast 2017. EU-valet nyligen blev en framgång för anti-EU-partiet Ukip och även Camerons eget parti är oerhört känsligt för att lämna makt till Bryssel. Federalisten Juncker är ett rött skynke för britter.

 * Nederländernas premiärminister Mark Rutte, högerliberal. Leder en blocköverskridande koalitionsregering i ett land som alltmer ifrågasätter EU. Men EU-valet nyss blev inte den framgång för EU-kritiska partier som många förutspått. I stället blev ett tydligt EU-positivt parti valets vinnare.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Minitoppmöte i Harpsund

Mer i ämnet