Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s korrespondent i Ryssland Bert Sundström om landets massvaccinering mot covid-19. Foto: Anton KoposovVisa alla (2)
Visa alla (2)

ANALYS: ”En god nyhet och en rysk framgång”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det är ingen tillfällighet att vaccinet som i dag började ges på bred front har döpts till Sputnik V. Det var när Sovjet i oktober 1957 lyckades skjuta upp satelliten Sputnik i omloppsbana som rymdkapplöpningen inleddes. Med Sputnik V (V för vaccin) är Ryssland än en gång snabbast i världen. Denna gång genom att vara först, och då också främst, i kampen mot Covid-19.

Bert Sundström

Korrespondent Ryssland

Den politiska aspekten är viktig. Inte minst eftersom Kreml inte har så många andra framgångar att visa upp för omvärlden eller för sin egen befolkning. Att vara först och bäst i världen när det gäller något som är av global betydelse stärker såklart självkänslan. Att vaccinet egentligen inte är färdigtestat och de som nu vaccineras är lite av försökskaniner är något de stora tv-kanalerna talar tyst om.

”Tradition av hög kompetens”

Samtidigt är det ju så att det finns en lång tradition av hög kompetens när det gäller forskning och medicin i Ryssland. Och när makthavarna i Kreml signalerar att det är av högsta prioritet att ta fram ett vaccin, ja då finns den kapacitet som krävs. Och både i Europa, USA och Kina har vacciner tagits fram ungefär lika snabbt.

Få länder i världen har fler konstaterat smittade av coronaviruset. Enligt den opålitliga officiella statistiken har över 40 000 ryssar dött av covid-19. Men president Putin anser uppenbarligen att den ryska ekonomin inte tål någon större nedstängning. Befolkningen verkar hålla med. Då sätter man sitt hopp till vaccinet.

”Inledningsvis rätt blygsamt”

Den så kallade massvaccinering som nu har börjat är inledningsvis rätt blygsam. Kanske runt fem tusen moskvabor vaccinerades i dag. Av en befolkning på runt 15 miljoner. Det för mig tillbaka till politiken och den internationella prestigen: Pfizer/Moderna meddelade att deras vaccin gav 90-procentig immunitet. Dagen efter meddelade Ryssland att det ryska vaccinet gav 92-procentigt skydd. För några dagar sedan meddelade Storbritannien att vaccinering ska starta nästa vecka. Så i dag startade vaccineringen i Ryssland.

Men det konkreta här är ändå att det finns ett vaccin (aningen osäkert) som nu börjar ges till människor i riskgrupper. Först folk som i jobbet tvingas ha kontakt med många människor; läkare, sjukvårdspersonal och lärare. Det ses som en god nyhet och en rysk framgång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronapandemin

Mer i ämnet