Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johan Brun är senior medicinsk rådgivare på Lif, forskande läkemedelsföretagen. Han säger att det är svårt att veta när ett vaccin mot covid-19 kan komma till Sverige. Foto: Storyblocks / SVT

Lista: Så ser vaccinläget ut i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Storbritannien är först ut i Europa med att vaccinera befolkningen mot covid-19 – med start nästa vecka. Sverige väntas dra igång i januari, men exakt hur det ska gå till är fortfarande inte helt klart. Såhär ser vaccinläget ut i Norden, Storbritannien och EU:s alla medlemsländer:

Sverige

Sverige har tecknat avtal om att få tillgång till fem vaccin från olika läkemedelsföretag, om dessa skulle bli godkända. Man räknar med att kunna påbörja vaccineringen efter årsskiftet.

Under första kvartalet kommer Sverige att få doser som räcker till sammanlagt två miljoner svenskar och ”de allra mest sårbara” kommer att prioriteras, enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Äldre och personal på äldreboenden och i hemtjänsten kommer att vaccineras allra först. Till en början handlar det om knappt 600 000 personer.

Personer över 70 år och andra riskgrupper kommer också att prioriteras, liksom personal inom hälso- och sjukvård.

När den stora allmänheten kommer att erbjudas vaccin är inte helt klart, men det lär inte ske innan sommaren enligt Folkhälosmyndigheten. Det kommer att vara gratis för alla som vill ta vaccinet.

Belgien 

I Belgien kommer vaccineringen ske i tre steg, enligt Radio Télévision Belge Francophone. I det första steget kommer sjukvårdspersonal att få vaccinet, i steg två äldre personer och personer i riskgrupp och först i steg tre kan man prata om massvaccinering. Vaccineringen förväntas inledas den 5 januari, enligt premiärminister Alexandre De Croo.

Bulgarien 

Bulgarien kommer börja med att vaccinera läkare, sjuksköterskor, tandläkare och apotekare i ett första stadie, enligt Reuters. I steg två kommer lärare, personer på särskilda boenden och personer anställda på minkgårdar att vaccineras, följt av personer över 65 år. Angel Kunchev vid landets hälsomyndighet säger att vaccineringen ”säkerligen” kommer påbörjas efter årsskiftet.

Cypern 

Cypern väntas få sina första vaccindoser i slutet av december, enligt CyprusMail. I ett första skede kommer sjukvårdspersonal att vaccineras, följt av personer i riskgrupp. Efter det kommer personer med samhällsviktiga yrken som exempelvis poliser och kollektivtrafikspersonal att vaccineras.

Danmark 

Danmark hoppas kunna påbörja vaccineringen i slutet av december och ska genomföra den i två faser. Riskgrupper, äldre och kronisk sjuka, kommer att få vaccinet först, enligt planen.

Estland 

I Estland planerar man påbörja vaccineringen i januari, om vaccinet finns tillgängligt då, skriver landets public service-bolag ERR. Först ut att vaccineras är sjukvårdspersonal, personer på särskilda boenden, äldre och personer med särskilda kroniska sjukdomar samt personer med samhällsviktiga yrken.

Finland 

Även Finland hoppas kunna påbörja vaccineringen i december – kanske redan innan jul. Vårdpersonal som tar hand om covidpatienter och personer som arbetar på vårdhem kommer att prioriteras. Därefter väntas äldre och personer i riskgrupp få vaccin. Någon prognos för när befolkningen kommer att vara vaccinerad finns inte.

Frankrike 

Frankrike ska vaccinera sin befolkning med start i slutet av december eller i början av januari. Landets folkhälsomyndighet har tagit fram en fem-stegs-plan för hur vaccinationen ska genomföras. Först ut, i steg ett, är de äldre som bor på vårdhem, följt av de över 75, följt av de över 65 med andra riskfaktorer och sedan alla andra mellan 65 och 74 år.

I steg tre ska personer över 50 år vaccineras samt de under 50 med andra riskfaktorer. Därefter följer personer som har kontakt med coronasmittade, och i steg fem ska alla över 18 erbjudas vaccin. Den breda allmänheten väntas få vaccin mellan april och juni nästa år.

Grekland 

Grekland räknar med att få de första doserna av vaccin i början av 2021, enligt Reuters. Sjukvårdspersonal störst först i kö för att vaccineras, tätt följda av personer över 65 år. Landets hälsominister Vassilis Kikilias räknar med att man kommer kunna vaccinera två miljoner greker varje månad.

Irland

På Irland har en expertgrupp satts ihop för arbetet mot covid-19. Denna kommer att lägga fram en nationell vaccinplan för regeringen den 11 december, enligt lokala medier. Vaccineringen väntas starta i januari, men det står ännu inte klart vilka grupper som kommer att prioriteras först.

Island 

Islands statsepidemiolog Þórólfur Guðnason säger att vaccineringen av islänningarna kommer kunna påbörjas i början av nästa år, skriver Iceland Review. Befolkningen har delats upp i olika prioriteringsgrupper. Den första gruppen som kommer vaccineras är sjukvårdspersonal och annan personal på akutavdelningen på Universitetssjukhuset i Reyjkyjavik och Akureyrisjukhuset på norra Island.

Italien

Italien kommer att få sina vaccindoser genom EU:s upphandlingsprogram och väntar på europeiska läkemedelsmyndighetens godkännande. Man kommer att börja vaccineringsprogrammet “under våren” och doserna kommer att vara gratis för medborgarna, rapporterar The Local. 

Först i kö att få vaccin står läkare och vårdpersonal, därefter följer boende på vårdhem, sedan personer över 80 år, följt av de mellan 60 och 79 år samt människor med kroniska sjukdomar. Vaccinet kommer sedan att erbjudas personer inom samhällsviktiga yrken för att slutligen bli tillgängligt för den breda allmänheten.

Kroatien 

Enligt Kroatiens premiärminister Andrej Plenkovic beräknas de första doserna vaccin levereras snart efter att vaccinet godkänts. Sjukvårdspersonal, personer på särskilda boenden, personer med kroniska sjukdomar samt äldre personer kommer prioriteras när vaccinet finns redo, skriver Croatia Week.  

Lettland 

När vaccinen är godkända och tillgängliga inom EU kommer Lettland påbörja sin vaccinering gradvis, skriver det lettiska public service-bolag LSM. Den första gruppen att vaccineras blir vårdpersonal. För närvarande är planen att över 800 000 personer kommer att få sina doser statligt finansierade.  

Enligt nuvarande prognos kommer vaccineringen påbörjas under det första kvartalet av 2021.

Litauen 

De första doserna av godkänt vaccin kan nå Litauen i januari, säger landets hälsominister Aurelijus Veryga, enligt The Baltic Times. Tidningen Verslo žinios skriver att de första doserna vaccin kommer ges till läkare, men att man ännu inte fastställt hur vaccinet vidare ska prioriteras.  

Luxemburg 

Luxemburg kommer att köpa vaccin genom EU. Om allt går enligt plan kan landet få tillgång till 45 000 doser i slutet av 2020, skriver RTL Today. Det räcker till 22 500 personer. Först att vaccineras blir anställda inom vård och omsorg, följt av personer över 65 och andra riskgrupper.

Malta 

Så fort ett vaccin godkänts i EU och finns tillgängligt kommer Malta att inleda vaccineringen, skriver Malta Today. I nuläget är det vårdpersonal, apotekare, polis och räddningspersonal, samt personer över 80 år som kommer att prioriteras först. Grupper som exempelvis lärare och personer med risksjukdomar kan dock tillkomma i prioriteringslistan, enligt Times of Malta. 

Nederländerna 

När ett vaccin godkänts i EU kommer Nederländerna prioritera att vaccinera personer över 60 år, medicinska riskgrupper och sjukvårdspersonal som är i direkt kontakt med patienter ur någon av de tidigare nämnda grupperna. Enligt chefen för det nationella vaccinprogrammet, Hans van Vliet, räknar man med att det kommer ta minst ett år innan hela befolkningen vaccinerats.

Norge

Inom EU är det europeiska läkemedelsverket som godkänner vaccin, vilket innebär att alla EU-länder i teorin kan påbörja vaccination samtidigt. Sverige har åtagit sig rollen att sälja vidare vaccin till Norge, Island och Schweiz, som inte är med i unionen. Norges statsminister Erna Solberg har sagt att hon hoppas kunna starta vaccination av prioriterade grupper tidigt nästa år.  

Polen 

De första vaccindoserna kan nå Polen i januari, rapporterar Reuters. Premiärminister Mateusz Morawiecki säger att man kommer att börja vaccinera vårdpersonal, äldre och säkerhetsstyrkor så fort vaccinet finns tillgängligt. Landet har beställt 45 miljoner vaccindoser. 

Portugal 

Portugal räknar med att inleda sitt vaccinationsprogram i januari. Personer över 50 år med sjukdomar som ökar risken att drabbas av allvarlig covid-19 kommer att prioriteras först, uppger regeringen enligt ABC News. Också vårdpersonal och räddningspersonal, inklusive poliser, och boenden och anställda på vårdhem kommer att ingå i den första vaccingruppen. 

Därefter följer personer över 65 och personer mellan 50 och 65 med hälsoproblem. I den tredje och sista fasen blir vaccinet tillgängligt för den breda allmänheten.

Rumänien 

Rumäniens president Klaus Iohannis uppskattar att de första doserna vaccin kommer till landet under det första kvartalet 2021, enligt Romania Insider. Sjukvårdspersonal och personer i riskgrupp kommer att vaccineras först.

Slovakien 

Tidningen SME skriver att Slovakien beräknas få sina första doser av vaccin i början av januari. Man kommer i ett första skede vaccinera personer inom vissa samhällsviktiga yrken samt personer i riskgrupp. 

Slovenien 

I Slovenien kommer man först vaccinera personer över 60 år med kroniska sjukdomar, sjukvårdspersonal och personer med samhällsviktiga yrken, enligt nättidningen Siol. Förhoppningen är att landet får sina första doser i början av januari.

Spanien 

Spanien planerar att starta vaccineringen mot covid-19 i januari, enligt landets premiärminister Pedro Sanchez. Enligt The Local har landets hälsomyndighet delat upp befolkningen i 15 kategorier för att avgöra prioriteringsordningen i vilken vaccinet ska delas ut. Vaccineringen sker i tre faser, vilka alla pågår i tre månader, enligt landets hälsominister.  

Första ut att vaccineras är anställda inom sjukvården, boende och anställda på vårdhem och personer i särskilda riskgrupper. Exakt vilka som kommer att ingå i fas två och fas tre är inte helt fastställt, men man räknar med att hela befolkningen kommer att ha erbjudits vaccin till slutet av sommaren. 

Storbritannien 

Redan i nästa vecka väntas britter få den första dosen vaccin, från Pfizer, ett vaccin som nödgodkändes i Storbritannien. Personer som bor och jobbar inom äldrevården kommer att prioriteras, följt av människor över 80, vårdpersonal och socialarbetare. Enligt New York Times kommer dock de första doserna att distribueras till personalen på 50 sjukhus eftersom vaccinet måste förvaras och fraktas på ett säkert sätt.

Tjeckien 

Tjeckiens hälsominister, Jan Blatný, räknar med att vaccinet når landet i början av nästa år, enligt flera lokala medier. Blatný kommer den 7 december presentera landets strategi gällande de grupper som kommer stå först på tur för vaccinering. 

Tyskland 

Tysklands väntar liksom andra EU-länder på att vaccinet ska godkännas av EU-komissionen, men redan nu har landets hälsominister uppmanat delstaterna att vara redo att inleda vaccinering i mitten av december. Samtidigt har chefen för landets vaccinpanel sagt att det kommer att dröja till 2022 innan hela befolkningen är vaccinerad. Vårdpersonal och de som jobbar i offentlig sektor kommer att vara bland de första att erbjudas vaccin. 

Ungern 

Ungern kommer att få vaccin genom EU. Utöver dessa doser har landet också meddelat att de planerar köpa in Rysslands vaccin Sputnik, samt visat intresse för Kinas vaccin. Enligt nyhetssajten Politico finns en lucka i lagen som gör att EU-länder kan runda den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA och köpa in och distribuera ett vaccin för nödfall. Men EU har varnat Ungern och sagt att landet måste hålla det ryska vaccinet inom landets gränser.

Österrike 

Österrike planerar att starta vaccineringen i januari, skriver Medical Xpress. Först ut är äldre, riskgrupper och sjukvårdspersonal. Enligt landets hälsominister Rudolf Anschober är målet att vaccinera 50 procent av befolkningen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet