Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Richard Bergström, som är regeringens vaccinsamordnare, sa på tisdagens presskonferens att ett covid-19-vaccin kan vara tillgängligt för vissa redan i januari.

Sverige kan påbörja vaccinering från årsskiftet

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har beslutat att Sverige ska delta i ett EU-gemensamt avtal som ska ge tillgång till 4,5 miljoner vaccindoser från företaget CureVac. Samtidigt hoppas regeringen kunna påbörja en vaccinering av befolkningen efter årsskiftet.

– Det skulle räcka till alla över 65 år, säger socialminister Lena Hallengren vid en presskonferens.

Sverige har redan tecknat avtal om att få tillgång till fyra vaccin från olika läkemedelsföretag, om dessa skulle bli godkända. Att man nu tecknat ytterligare ett ska ses som en försäkring, enligt Lena Hallengren.

Det är bättre att Sverige eventuellt får fler vaccindoser än vad vi behöver än inga alls eller för få, enligt henne.

– Om de går i mål och klarar alla granskningar och godkännanden skulle det räcka för att vaccinera hela befolkningen, säger hon.

– Även om det finns flera lovande vaccinkandidater så är inget vaccin godkänt ännu. Genom att teckna flera avtal ökar vi chansen att Sverige får tillgång till de vaccin som blir godkända för användning.

Regeringen höjer nu Folkhälsomyndighetens låneram med 2,5 miljarder till sammanlagt 4,5 miljarder för inköp av vaccin.

Ska omfattas av skydd

Lena Hallengren tog även upp frågan om försäkringsskydd vid eventuella biverkningar efter en vaccindos.

– Vaccin är generellt både säkra och effektiva. Varje år räddar de tiotusentals liv globalt. Jag är stolt över att vara minister i ett land där befolkningen efterfrågar ett vaccin, säger hon.

– Vaccin mot covid-19 ska omfattas av ett skydd som är likvärdigt med läkemedelsförsäkringen. Vi ska förstås ha effektiva och säkra vaccin i Sverige.

Vill börja i januari

Enligt regeringens vaccinsamordnare Richard Bergström, som också deltog vid pressträffen, så räknar man med att kunna påbörja arbetet med en vaccinering av befolkningen efter årsskiftet.

– Vi kan komma att komma igång med vaccinet redan vid årsskiftet, säger Richard Bergström.

På plats var även Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Han höjde ett varningens finger och poängterade att vaccinet först kommer att ges till samhällets riskgrupper.

– Detta innebär inte slutet på pandemin eller att vi kan lätta på de restriktioner och åtgärder som är på plats för att förhindra smittspridningen, säger han.

Här kan du se hela sändningen från socialministerns presskonferens!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet