Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Från vaccinföretagens lager till arm. Här är vaccinets väg. Foto: Storyblocks/SVT

Oklart hur svenska covid-vaccineringen ska gå till – bara en region har färdigskriven plan

Uppdaterad
Publicerad

Sverige hoppas kunna börja vaccinera befolkningen mot covid-19 i januari. Men exakt hur det ska gå till är fortfarande oklart.

Bara en av Sveriges regioner uppger att de har en färdigskriven vaccinationsplan för covid-19, det visar en granskning som SVT Nyheter har gjort.

Redan i nästa vecka ska Storbritannien börja vaccinera sin befolkning mot corona. Den svenske vaccinsamordnaren Richard Bergström tror att Sverige kan påbörja en vaccinering efter årsskiftet - till en kostnad av 1,2 miljarder kronor.

Men exakt hur vaccineringen ska gå till är oklart i nuläget. 

Bara en region har färdigskriven plan

SVT Nyheter har begärt ut vaccinationsplanerna för covid-19 från Sveriges 21 regioner. Av de regioner som har svarat visar det sig att bara en – Skåne – har en färdigskriven vaccinationsplan. 

Övriga regioner svarar bland annat att:  

“Arbetet med att förbereda för covid-19-vaccination pågår. Än så länge finns inte någon vaccinationsplan upprättad”. 

“Vi har ingen nerskriven plan i nuläget. Arbetet pågår.”  

“Framtagandet av specifik vaccinationsplan gällande Covid-19 är under framtagande.” 

“Utvärderar alternativ”

Förbereder sig för massvaccination

Region Stockholm säger att “planeringen för covid-vaccin pågår löpande och att man utvärderar olika alternativ allt eftersom man får ny information”. 

Inte heller i region Värmland har man en detaljerad plan men förberedelserna pågår för fullt. 

– Innan vi vet mer om vilka vaccin som till slut genomgår godkännande och i vilka kvantiteter det kan levereras till oss handlar det om att ta höjd för olika scenarion, säger regionens vaccinsamordnare Anders Nordmark. 

I Värmland söker man även efter extra personal bland pensionerade distriktssköterskor och allmänsköterskor.

Särskilda boenden har högsta prioritet

Region Skåne är det enda region som svarat att de har en nedskriven plan för vaccinationer mot covid-19. 

I den kan man bland annat läsa att regionen räknar med att vaccinera 360 000 personer under de första månaderna av 2021. Bland dem som kommer vaccineras först är människor över 70 år och övriga riskgrupper samt vård- och omsorgspersonal.  

Regionen tar även upp ett möjligt problem: Den komplicerade hantering som krävs för det vaccin som måste lagras i minus 70 grader. Enligt Skåne saknar apoteksleverantören i dag den typen av frysar för att kunna hantera det vaccinet.

Så här svarar regionerna om vaccinationsplaner mot covid-19

Visa

Region Stockholm: Planering pågår löpande och vi utvärderar våra alternativ allt eftersom vi får ny information. Här kan man läsa mer om region Stockholms förberedelser.

Region Uppsala: Regionen planerar att följa de riktlinjer Folkhälsomyndigheten kommer utfärda vad gäller prioriteringsgrupper, val av vaccin och den gemensamma logistiksamordningen. Alla processer pågår löpande i realtid och någon färdig och dokumenterad plan finns inte att tillgå. 

Region Sörmland: Vi har ingen nerskriven plan i nuläget. Arbetet pågår för att ta fram sådan.  

Region Östergötland: Arbete med att förbereda för covid-19-vaccination pågår. Än så länge finns  inte någon vaccinationsplan upprättad    

Region Jönköpings län: Någon lokal plan för covid-19 vaccination är inte färdig i skrift ännu eftersom arbetet pågår för fullt med detta och premisserna ännu är så oklara.  

Region Kronoberg: Plan för Covid19 vaccinationer är under beredning och ej klar ännu. 

Region Kalmar län: Region Kalmar län har en pandemiplan och en epidemiplan, men ingen vaccinationsplan varken övergripande eller specifikt för covid-19. 

Region Gotland: Planeringsarbetet har pågått på olika vis i månader, men i dagsläget finns inte någon övergripande regional plan. Hoppas ha en översiktlig plan klar i slutet av veckan. 

Region Blekinge: Framtagandet av specifik vaccinationsplan gällande Covid-19 är under framtagande.  

Region Skåne: Har tagit fram en plan för covid-19-vaccination   

Region Halland: Vaccinationsplanen för covid-19 tar sitt ursprung i pandemiplanen men påverkas mycket av de förutsättningar som finns när det gäller de specifika vacciner som kommer att bli tillgängliga. Region Hallands vaccinationsplan för covid-19 är fortsatt under arbete.  

Västra Götalandsregionen: De olika delarna för vaccinationerna är under upparbetning. Västra Götalandsregionen väntar på info från FHM angående prioriteringar och vi väntar på information om de specifika vaccinerna. Informationen kommer att utvecklas och förändras successivt.   

Region Värmland: Finns ingen detaljerad plan ännu för vaccination mot covid-19. Innan regionen vet mer om vilka vaccin som till slut genomgår godkännande och i vilka kvantiteter som kan levereras tar man höjd för olika scenarion och förbereder sig för vaccination genom en rad åtgärder.   

Region Örebro län: Under rådande förhållande med ständigt ändrade förutsättningar har regionen ingen fastställd övergripande vaccinationsplan. Vår målbild är att vara redo för vaccinationsstart i januari 2021.   

Region Västmanland: Inget svar 

Region Dalarna: Planeringen pågår hos oss, men vi har ingen offentlig vaccinationsplan ännu. 

Region Gävleborg: Det finns ännu inte någon nedskriven plan för Covid-19 för Region Gävleborg. Planering pågår  

Region Västernorrland: Arbetet pågår för att sammanställa vaccinationsplanen för Covid-19 men den är ännu inte färdigställd. Planen kommer bland annat innehålla prioritetsordning mellan olika målgrupper, förvaringsnoder gällande vacciner och förteckning över platser och okaler där vaccinering kommer att ske.

Region Jämtland Härjedalen: Inget svar 

Region Västerbotten: Finns i dagsläget ingen vaccinationsplan. Man jobbar för att ha den klar inom kort, när man vet vilket vaccin som kommer erbjudas och i vilken mängd.  

Region Norrbotten: Det finns ingen vaccinationsplan för covid-19 ännu.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronautbrottet - SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet