Italien förstatligar krisdrabbade flygbolaget Alitalia. Foto: TT

Analys: ”Förstatligande lösning i pandemins spår”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Italien förstatligar krisdrabbade flygbolaget Alitalia. Britterna förstatligar temporärt delar av järnvägen. I USA ber desperata delstatsguvernörer att tillverkningen av medicinsk skyddsutrustning ska förstatligas. I coronakrisens spår tycks nationalstaten stärka sin ställning och tvingas till större ansvar.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

I länder som vanligtvis hyllar privatisering och utförsäljning av statliga egendomar går plötsligt trenden åt rakt motsatt håll. I måndags morse kom beskedet att brittiska staten återtar driftsansvaret för passagerartrafiken på British Rail Network.

Ansvaret, inklusive de ekonomiska förlusterna, för persontransporter tas av brittiska staten under ett halvår framåt. Anledningen är att tågtransporter är en samhällskritisk funktion och brittiska regeringen vill inte riskera att de privata företag som köpt rättigheterna att sköta vissa tåglinjer går i konkurs och att tågtrafiken därmed skulle kunna upphöra att fungera.

Coronapandemin

Ansvaret för godstrafik ligger fortsättningsvis på kommersiella entreprenörer.

Staten kan gå in som delägare

Flera länder i Europa förbereder förstatligande av företag som ett led i krishanteringen. I  måndags kom beskedet att italienska regeringen planerar att återförstatliga flygbolaget Alitalia. Enligt italienska medier kommer räddningsaktionen att kosta italienska skattebetalare upp till 600 miljoner euro.

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire sa nyligen att franska regeringen står beredd att förstatliga stora företag om det skulle skydda landets ekonomi.

Det handlar dock inte om att staten tar kontroll över företagen. En modell som diskuteras handlar om staten kan gå in som delägare men utan rösträtt, för att ge företagen ett kapialtillskott.

Privatiserade och decentraliserade sjukvård fungerar inte

I USA upptäcker man att den privatiserade och decentraliserade sjukvården inte fungerar. I New York saknas 30 000 respiratorer, enligt delstatsguvernören Andrew Cuomo. Han kritiserade i går Vita Huset för att bara ha skickat 400 respiratorer.

Det är uppenbart att i USA, i likhet med flera andra länder, så har nationalstaten inte tagit sitt ansvar att ha tillräckligt stora beredskapslager för skyddsutrustning och sjukvårdsutrustning som respiratorer. Andrew Cuomo kräver nu att de federala myndigheterna ska förstatliga produktionen av medicinsk utrustning.

Att nationalstaten träder fram som den yttersta garanten för medborgarnas liv och säkerhet får konsekvenser för EU.

EU har misslyckats med en gemensam krisplan för att möta pandemin

EU kom till för att möta globaliseringens utmaningar där nationalstaten med sina gränser kändes hopplöst omodern. I ett slag har det förändrats. I Bryssel tiger nu EU- kommissionens ledning när land efter land bryter mot EU:s budgetregler för att rädda företag i kris. Enligt EU:s regler får man lätta på budgetreglerna under extraordinära omständigheter.

Men det kommande toppmötet med stats- och regeringschefer kan resultera i ett gemensamt krispaket. Italien och Spanien, som är de två länder som hittills är värst drabbat av coronasmittan, är också två av de mest skuldtyngda. Bedömare som SVT talat med tror att ”coronaobligationer” är att vänta, det vill säga att EU-länderna gemensamt lånar pengar för att kunna hjälpa Spanien och Italien.

Att staten, när det verkligen gäller, tvingas ta över ansvaret kan bereda vägen för ett omtänkande kring statligt kontra privat drift av samhällsbärande funktioner.

Men de på vänsterkanten som i sociala medier nu jublar åt det statliga ägandets återkomst kan också bli besvikna. Allt som sker nu är en respons under extraordinära omständigheter. Vad de politiska lärdomarna sen bli återstår att se den dagen som pandemin är över.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronapandemin

Mer i ämnet