Juan Guaidó när han under onsdagen svor presidenteden inför sina anhängare på Caracas gator. Foto: Fernando Llano/TT

Analys: Helt avgörande blir vilken väg militären i Venezuela väljer

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det första som slår mig när jag kommer fram till de centrala delarna av Caracas är att mångmiljonstaden ligger öde. Efter en dag där hundratusentals venezolaner demonstrerat mot president Maduro och även regeringsanhängare mobiliserat på gatorna råder nu en spänd väntan. Ingen vet riktigt på vad. Det enda som är säkert är att den politiska krisen i Venezuela nu går in i en helt ny fas.

Tigran Feiler

Korrespondent, Latinamerika

När jag landade på flygplatsen i Maiquetia hade nyheten precis briserat: USA och en rad latinamerikanska länder med Brasilien i spetsen erkänner nationalförsamlingens ordförande Juan Guaidó som Venezuelas president. Samtidigt svor Guaidó presidenteden inför entusiastiska anhängare på Caracas gator. Spelplanen ritades om på bara några timmar.

Militären spelar avgörande roll

Men det är för tidigit att räkna bort Nicolás Maduro som har visat sig betydligt mer långlivad än vad de flesta kunnat tro med tanke på den ekonomiska och humanitära krisen i landet.

Krisen i Venezuela

Helt avgörande blir vilken väg den venezolanska militären väljer. Hittills har enstaka protestyttringar och mindre upprorsförsök inte lyckats rubba militärens stöd till Maduro. Men nu står de inför ett helt nytt scenario där USA öppet hotar med väpnad intervention.

Ett land med två presidenter

Nationalförsamlingen har under den senaste veckan gjort allt den kan för att vinna över militären till sin sida. Man har till exempel lovat fullständig amnesti för de militärer som hjälper till med att störta Maduro. Samtidigt har militären stora ekonomiska intressen att försvara.

Två ledare – en från regeringen och en från oppositionen – gör nu alltså båda anspråk på att vara Venezuelas legitima president. ”Om vi viker ner oss nu har all ansträngning varit förgäves”, sade Guaidó. ”Nej till statskupp, nej till intervention, nej till imperialism”, svarade Maduro.

Olika internationella linjer

Parlamentet där oppositionen är i majoritet har gjorts maktlös av Maduro men försöker nu åter bli en kraft att räkna med. Och Guaidó fick under onsdagen stöd från en lång rad länder i ett försök att isolera Maduro.

EU har hittills valt en försiktigare linje än USA och manade under onsdagskvällen till en politisk process som leder till fria val. Samtidigt lanserade Mexiko och Uruguay ett eget initiativ med målet att få till en förhandlingslösning. Alltså inte det fullständiga internationella stöd till Guaidó som den venezolanska oppositionen hade hoppats på.

Desperation driver protesterna

Många tror att vi nu ser början på en ny våg av gatuprotester. Demonstrationerna drivs av desperation över situationen i Venezuela – varubrist, hyperinflation och flera miljoner i landsflykt. Och den här gången verkar centrum för protesterna vara de fattiga bostadsområden där stödet för chavismen tidigare varit starkt.

Mörkret lägger sig över Venezuelas huvudstad. Och med det rädslan för en ny natt fylld av brinnande bildäck, tårgas och gatustrider. Gatorna ligger tomma och från höghusen ekar slag på kastruller.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Krisen i Venezuela

Mer i ämnet