Foto: Ronald Verhoeven, SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Analys: ”Hongkong klarar inte fler sammandrabbningar”

Uppdaterad
Publicerad

ANALYS · SVT:s korrespondent i Kina, Ulrika Bergsten, säger att Hongkong inte klarar ännu en våldsam sammandrabbning. Det är den främsta orsaken till att det omstridda förslaget till ny utlämningslag i Hongkong dras tillbaks.

Ulrika Bergsten

Asienkorrespondent

Varför stoppas lagen?

– Det blev helt enkelt för hårt tryck. Hongkong klarar inte av ännu en våldsam sammandrabbning som den i onsdags. Jag tror att Carrie Lam är ärlig när hon säger att hon insett att hon måste lyssna på Hongkongborna. Men jag tror att bara blotta tanken på att utländska investerare skulle välja bort Hongkong är ett minst lika allvarligt hot.

Hur reagerar demonstranterna?

– De är glada men ändå inte riktigt nöjda. Lagen är lagd på is och det räcker inte, de vill ha ett totalt tillbakadragande. Många kräver Carrie Lams avgång och en utredning om polisens agerande i onsdagens konfrontation mellan polis och demonstranter där polisen använde gummikulor och tårgas mot demonstranterna. 

Vad händer nu?

– Demonstrationen i morgon kommer att fullföljas som planerat. Förra söndagen var det en miljon människor som tågade genom Hongkong. The Civil Human Rights Front som organiserar demonstrationen säger att de vill att polisen ska släppa alla som greps i onsdagens protester. Carrie Lam säger att hon inte lovar att lagen inte kommer att tas upp igen. Och hon vidhåller att man nu har ett kryphål i lagen som underlättar för kriminella att begå brott utan risk för att bli utlämnade.   

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.

Protesterna i Hongkong

Mer i ämnet