Många döda och skadade efter självmordsdåd i Kabul.

Analys: I Kabul finns inte en enda säker plats

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Bombdådet följer mönstret från det tidigare våld som skakat Kabul. Attentatet genomfördes i diplomatkvarteren, mitt i rusningstid och huvudstadens befolkning ställer sig bara en fråga: Var sker nästa attack?

Stefan Åsberg

Utrikesreporter

Bilderna av söndersprängda människor sprids nu via de internationella nyhetsbyråerna. Självmordsattentatet är ett av de större Kabul utsatts för och tycks återigen ha riktats mot internationella mål.

– I området utanför den tyska ambassaden är det alltid mycket rörelse och många var också på väg till skolan eller sina arbeten när explosionen inträffade, berättar Hash Aryan, som är lokal journalist i Kabul.

Säkerhetsläget mycket dåligt

Den så kallade ”vårintensiven” har inletts av landets talibaner.

Med ett ursinnigt våld och hänsynslösa attacker kontrollerar terroristerna nu mer än en tredjedel av landets yta – och talibanerna fortsätter att avancera.

LÄS MER: ”Värsta attacken i år”

Under vår tio dagar långa resa i Afghanistan inträffade tre större terrordåd.

Det största riktade sig mot en Nato-styrka som färdades i den centrala delen av huvudstaden. Och idag finns inte en enda säker plats i Kabul.

– Ramadan kan ha lockat talibanerna att genomföra dådet, tror Hash Aryan.

LÄS MER: Många döda i explosion i Kabul

SVT:s reporter Stefan Åsberg och fotograf Niclas Berglund, på plats i Kabul i Afghanistan.

Sticky bombs

Alla som bor i den mullrande staden vet att varje dag finns en risk att hamna i ett område som utsätts för terror. Säkerhetsarbetet i Kabul har blivit bättre, men extremisterna hittar hela tiden nya vägar för att döda.

Ett av attentatet, under vår tid i Kabul, drabbade två kvinnor anställda på en av landets myndigheter. En man på moped placerade en så kallad ”sticky bomb” under deras bil.

En liten bomb som enkelt fästs på ett fordon och därefter kan utlösas med en fjärrutrustning.

Svag regering

Afghanistan är ett land med usel ekonomi, dålig säkerhet och en ytterst svag regering. Sedan de utländska styrkorna avbröt sina militära insatser 2014 har landet blivit allt osäkrare. Och landets President Mohammad Ashraf Ghani har inte kontroll över varken sin regering eller sitt land.

President Ghani hoppas nu att USA ska öka sin närvaro i landet. Styrkor som arbetar med att utbilda stödja de svaga afghanska trupperna, som är på väg att förlora kriget mot talibanerna.

Kidnappning den största faran

Alla som reser till Afghanistan tar i dag en risk. Den största faran är att kidnappas och för bara drygt en vecka sedan dödades en tysk hjälparbetare och en finsk hjälparbetare kidnappades i centrala Kabul.

Uppmaningen när du kommer till landet är att bara stanna på en öppen plats under kort tid och inte bo på samma ställe under någon längre period.

I de kvarter som dagens attack inträffade köpte vi vår favoritkebab, nästan varje dag.

LÄS MER: SVT i Kabul: Krigsherren vill slänga ut USA

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.