Kenyas president Uhuru Kenyatta har twittrat att landet inte kommer att acceptera ICJ:s dom. Foto: Twitter/PETER DEJONG/TT

Analys: ”Östafrika behöver inte en krutdurk till”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Kenya och Somalia har i åratal bråkat om ett område i Indiska oceanen som är lika stort som Island. Under havsbotten finns troligen enorma mängder naturgas som väntar på att få förvandlas till pengar – för den som äger området. Och det blev jackpot för Somalia när Internationella Domstolen i Haag, ICJ, dömde till landets fördel.

Johan Ripås

Afrikakorrespondent

Men Kenya såg rött direkt.

Landets president Uhuru Kenyatta har nu sagt att landet inte kommer att acceptera domstolsutslaget och han lade till att han är beredd att ta till vilka medel som helst för att  skydda Kenyas gränser.

Det uttalandet är ytterst oroväckande för en region som redan plågas av konflikten i Etiopien med alla dess spridningsrisker.

Östafrika behöver inte en krutdurk till.

Inte första gången domstolsutslag avfärdas

Kenyas avfärdande av domstolsutslaget följer dessutom ett mönster som inte bådar gott för internationell rätt. Uhuru Kenyatta stod själv åtalad vid Internationella brottmålsdomstolen, ICC, för sin påstådda roll i våldet i Kenya efter valet 2007. Det är vida omvittnat hur den kenyanska statsapparaten då gjorde det så svårt som möjligt för domstolen att göra sitt jobb.

Kenya tog saken vidare och lobbade framgångsrikt inom Afrikanska Unionen för ett massutträde från domstolen, eftersom man ansåg att den bara riktade in sig på afrikaner. Men än så länge är det bara Burundi som gjort slag i saken.

Det hela fick smått absurda konsekvenser. Sudans Omar Al Bashir, internationellt efterlyst för brott mot mänskligheten i Darfur, där hundratusentals dödades, behandlades som en i gänget och blev inbjuden hit till Sydafrika när Afrikanska Unionen höll möte. Trots att han borde gripits så fort han satte foten i landet.

Västländer är också intresserade

Jag bevittnade själv hur hans plan sedan lyfte mot himlen, likt ett utsträckt långfinger mot Väst.

För den klangbotten finns verkligen. FN:s internationella domstolar i Haag uppfattas av många ledare i Afrika som verktyg för Europa att fortsätta styra över sina forna kolonier.

Och visst finns västvärldens länder i bakgrunden även i fallet med det omstridda havsområdet. Det norska oljebolaget Statoil har förhandlat med Somalia om rättigheter att borra i området och franska Total Oil har köpt rättigheter av Kenya i samma område.

Det hela är alltså enda soppa av olja och gas.

Somalia har inte mycket att sätta emot

Kenya vill nu istället ”förhandla” med Somalia. Kenya är en regional stormakt som dessutom militärt stödjer Somalia i kampen mot extremisterna i Al-Shabab. Det ytterst bräckliga statsbygget Somalia har inte mycket att sätta emot.

Internationella domstolens utslag är alltså sannolikt inte slutet på tvisten om ett olje- och gasspäckat havsområdet i Islands storlek. Det riskerar istället vara början till något mycket större och långt mer komplicerat.

Och långt därnere under havsbotten väntar miljarderna för den som går segrande ur striden.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.