Foto: TT

Analys: Kenyas demokratiska system vacklar – faller det?

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Raila Odinga menar att det inte går att genomföra ett rättvist val. Att fältet är riggat för sittande president Uhuru Kenyatta. Det är ytterst allvarligt läge för Kenya nu. 

Johan Ripås

Afrikakorrespondent

Den åttonde august i år höll Kenya presidentval. Uhuru Kenyatta utropades till segrare, men utmanaren Raila Odinga gick till domstol och fick valet underkänt. Kenyas Högsta Domstol underkände valmyndighetens hantering och bestämde att ett nytt val skulle hållas.

Enligt Kenyas grundlag ska detta ske innan november. Valet är utlyst till den 26 oktober, men det är alltså detta val som Odinga hoppar av.

Egentligen är det inte särskilt förvånande. Det är är samma valmyndighet, IEBC, som ska förrätta valet. Den myndighet som Raila Odinga menar inte kan hålla ett rättvist val. Han vill se att ett helt nytt val hålls. Där nuvarande valmyndighet reformerats. 

En gigantisk demokratisk utmaning

Kenya står nu inför en gigantisk demokratisk utmaning. Odinga har i praktiken underkänt det demokratiska systemet och risken är stor att människor tar till gatorna i frustration. Miljoner människor stödjer Odinga och han har en mycket uppburen position bland sina anhängare. 

President Uhuru Kenyatta säger att att han ser fram emot valet 26 oktober, med eller utan Raila Odinga. Men det blir inte mycket till val med bara en kandidat. 

I Kenya röstar människor i stort sett utefter etniska skiljelinjer. Raila Odinga har stöd bland Luo-befolkningen, en till stor del marginaliserad folkgrupp, som aldrig innehaft presidentämbetet. De etniska motsättningarna i landet riskerar också att blossa upp nu.

Landets ekonomi skakar

Odingas kritiker menar att han använder folklig oro för att skaffa sig en politisk position i Kenya. Att han försöker kringgå det demokratiska systemet. Efter valvåldet 2007/2008 blev Odinga premiärminister i en kompromiss för att lugna stämningarna i landet. 

Klart är att Kenya kommer drabbas ekonomiskt av detta. Redan innan Railas besked har ekonomin skakat på grund av osäkerheten. Nu är läget än mer osäkert. Det är en kris. 

Det demokratiska systemet i Kenya vacklar, frågan är om det faller.

LÄS MER: Oppositionsledaren Raila Odinga drar sig ur presidentvalet i Kenya

LÄS MER: Två döda i skottlossning på universitet i Kenya

LÄS MER: Oppositionen: Valresultatet fel – Odinga vann

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Valet i Kenya 2017

Mer i ämnet