Rysslands president Vladimir Putin och Turkiets president Tayyip Erdogan överens om vapenvila i Idlib Foto: PAVEL GOLOVKIN / POOL

Analys: ”Knappast slutet på lidandet för de civila”

Publicerad
Analys ·

Ryssland och Turkiet har enats om en vapenvila i syriska Idlib med start vid midnatt. Den senaste tiden har risken ökat för en direkt konfrontation mellan länderna i Syrien.

Stina Blomgren

Utrikesreporter

Sedan i december pågår den största massflykten i Syrienkrigets historia i Idlibprovinsen. Situationen liknas vid en mardröm. Nära en miljon civila har tvingats på flykt. Sjukhus har bombats, det är ont om mat och barn har frusit ihjäl när de tvingats sova utomhus i minusgrader.

Samtidigt var spänningen mellan Ryssland och Turkiet den högsta på flera år när presidenterna Recep Tayyip Erdogan och Vladimir Putin idag höll krismöte i Moskva.

Ryssland deltar i Syrienkriget på president Bashar al-Assads sida och Turkiet stödjer en brokig skara rebell- och jihadistgrupper som strider mot de syriska regeringsstyrkorna. Under de senaste veckorna har konflikten mellan syriska regimstyrkor och Turkiet blossat upp i Idlib, och dagens möte har beskrivits som en sista chans för Ryssland och Turkiet att lösa krisen.

Mötet inleddes med kondoleanser från Putins sida. Ett 60-tal turkiska soldater har dödats i Syrien under februari, och Turkiets president Erdogan har i princip förklarat krig mot Damaskus med den offensiv som fått namnet ”Operation Vårsköld”.

Tidigare vapenvila föll samman

Idlib är det sista området i Syrien som kontrolleras av den väpnade oppositionen till Syriens president Bashar al-Assad. Området domineras av jihadister med koppling till al-Qaida, men här lever tre miljoner civila vars situation blivit allt mer akut i takt med att den syriska offensiven trappades upp i januari. För varje dag ökar nu oron att det civila lidandet i Idlib kan växa till Syrienkrigets största humanitära kris. Så sent som i morse dödades sexton civila, bland dem ett barn, i ryska bombningar i Idlib.

Turkiet har den senaste tiden ökat sin militära närvaro i nordvästra Syrien, där man redan har så kallade observationsposter för att övervaka den vapenvila som ingicks 2018 men som idag fallit samman. Flera av de turkiska posterna är i praktiken omringade av syriska regeringsstyrkor. Erdogan vill skapa en säkerhetszon inne på syriskt territorium dit han tänker sända syriska flyktingar som idag lever i Turkiet.

Samtidigt har Syriens president Bashar al Assad som mål att återta hela Idlibprovinsen, något han inte kan göra utan stöd från Ryssland.

knappast slutet på humanitärt lidande

3.6 miljoner syriska flyktingar lever i Turkiet idag. I förra veckan gjorde Turkiet klart att man inte längre tänker följa den överenskommelse man ingick 2016  – som innebar att flyktingar och migranter hindras från att ta sig vidare från turkisk mark till Europa, i utbyte mot att Turkiet får bistånd av EU.

På presskonferensen efter mötet nu ikväll sade Vladimir Putin att man med utgångspunkt från den nya överenskommelsen hoppas kunna lägga grunden för ett slut på striderna i Idlib. Erdogan sade dock att Turkiet ”håller fast vid rätten att svara på alla angrepp från Damaskus” trots den vapenvila som ska börja vid midnatt.

Om den blir verklighet kan en vapenvila innebära en tillfällig lättnad för de tre miljoner civila som lever i Idlib. Men den innebär knappast slutet på det humanitära lidandet när Syrienkriget snart går in på sitt tionde år.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.