Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s team är på plats i Sudan vid gränsen till Etiopien. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Analys: ”Kriget i Tigray kan övergå i gerillakrig mot centralmakten”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Kriget i Tigray kan bli utdraget. Etiopiska regeringsstyrkor har intagit provinshuvudstaden men rebellerna i TPLF har dragit sig tillbaka till bergen och konflikten kan förvandlas till ett gerillakrig.

Samir Abu Eid

Mellanösternkorrespondent

Striderna i Tigrayprovinsen i norra Etiopien har pågått i en månad. Tusentals människor tros ha dödats och tiotusentals har flytt till grannlandet Sudan.

På ena sidan av konflikten står ”Tigreanska folkets befrielsefront”, TPLF, som vill ha mer självbestämmande. Rörelsen styrde Etiopien i 27 år, mellan 1991 och 2018.

På andra sidan står regeringen och premiärminister Abiy Ahmed.

När Abiy Ahmed kom till makten 2018 kände sig TPLF marginaliserade. Ledande personer inom rörelsen sparkades och anklagades för korruption. De drog sig tillbaka till sin hemprovins Tigray i norr.

Efter en längre tids spänningar exploderade det till ett krig i början av november.

TPLF har en egen armé, mycket vapen och stor krigsvana. Dessutom har de ett väldigt självförtroende eftersom det var TPLF som störtade diktatorn Mengistu. De verkar vara övertygade om att de är starka nog att ta sig an hela den etiopiska armén.

Men premiärminister Abiy Ahmed, som tilldelades Nobels fredspris 2019, har varit stenhård i sin retorik och i sitt agerande. Han säger att han inte vill förhandla förrän TPLF är besegrade och avväpnade.

Meddelade operationen avslutad

Efter flera veckors hårda strider intog förra helgen regeringsstyrkor Tigrays provinshuvudstad Mekele, och premiärminister Abiy meddelade att operation nu var avslutad.

Telefon och internet har varit totalt nersläckt i Tigray. På vissa platser ska den vara igång igen men det är fortfarande svårt att veta exakt vad som händer i regionen.

Men enligt uppgifter som har kommit ut pågår fortfarande strider på flera håll i provinsen. Och flyktingar fortsätter att komma till Sudan.

När rebellerna förlorade kontrollen över provinshuvudstaden tog de sin tillflykt till landsbygden och upp i bergen.

TPLF ger inte upp

Enligt TPLF:s ledare Debretsion Gebremichael så kommer gruppen inte ge upp. Han säger att hans styrkor kommer fortsätta strida för deras rätt till självbestämmande.

Det troliga nu är att TPLF:s går över till att föra ett gerillakrig mot centralmakten.

”Tigreanska folkets befrielsefront” har lång erfarenhet av gerillakrigsföring under 1980-talet då de stred mot den marxistiska regeringen. Då som nu kan de dra fördel av den otillgängliga terrängen med berg och raviner, där endast de med lokalkännedom hittar.

Kriget i Tigray kan komma att pågå under lång tid framför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.