Ledaren, ett populärt smeknamn för Erdogan, är tillbaka med besked efter ett halvår av svidande motgångar. Foto: ADEM ALTAN, TT

Analys: ”Att visa sig på styva linan mot väst får Erdogan att vinna respekt på hemmaplan”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Turkiets offensiv mot norra Syrien möts av internationell vrede. Men på hemmaplan har kriget utlöst en nationalistisk krigsyra som stärker den ovanligt pressade presidenten Erdogan.

Tomas Thorén

Korrespondent, Turkiet

Fortsätt framåt, vår ledare, vi är redo att dö för dig” ropar lokalbefolkningen i gränsstaden Akçakale medan dammet yr från en lång konvoj med militärfordon på väg över gränsen för strider mot syrisk-kurdiska YPG.

Ledaren, ett populärt smeknamn för Erdogan, är tillbaka med besked efter ett halvår av svidande motgångar.

Turkiets offensiv i Syrien

Oppositionen vann stora framsteg i vårens lokalval. Erdogan har fått det allt svårare att hantera det utbredda missnöjet med ekonomin och flyktingfrågan, trots närapå total kontroll över landets medier.

Samtidigt hotas regeringspartiet AKP att klyvas itu då den tidigare premiärministern Davutoglu har lanserat ett utbrytarparti, som riktar sig till samma väljarskara.

Men militäroperationen, med det orwellska namnet ”fredens källa”, ger Erdogan tillbaka kontrollen över inrikespolitiken. Delvis genom hårda nypor. Det hysteriskt nationalistiska klimatet stryper utrymmet att utmana Erdogan. Den som öppet kritiserar kriget riskerar att stämplas som landsförrädare och åtalas för terrorbrott.

Ett välbeprövat knep

Men det handlar också om att Erdogan vinner stöd genom att skickligt spela på djupt rotade känslor i den turkiska opinionen.

Det stora flertalet i Turkiet, inte bara Erdogans anhängare, ser kampen mot de syriskt-kurdiska styrkorna som ett led i den långa konflikten med kurdiska PKK, därmed en rättfärdig aktion för att försvara nationens säkerhet.

Det är en oförenlig kontrast till omvärlden, som uppfattar den turkiska offensiven som en obegriplig aggression med stort civilt lidande och risk för IS återuppståndelse.

Likadant är det med det hotfulla tonläget mot USA och EU. Att visa sig på styva linan mot väst ett välbeprövat knep för Erdogan att vinna respekt på hemmaplan som en handlingarnas man, som till skillnad från oppositionens ledare, har kraft och förmåga att stå upp för Turkiets intressen.

– Jag stöder inte Erdogan. Men jag känner ändå stor respekt för att han fick Donald Trump, världens mäktigaste man, att äntligen lyssna på Turkiet, säger en turkisk journalist till mig över en kopp te mellan direktsändningarna vid gränsen.

Ökar risken för våldsamma terrordåd

Donald Trumps oväntade besked att ge vika för Erdogans krav ses som en triumf för Erdogan. Omvärldens skarpa kritik mot offensiven ser också bara ut att stärka uppslutningen bakom presidenten.

Militäranalytiker varnar för att offensiven kan komma att stå Turkiet dyrt. Ett utdraget krig kan kosta många turkiska soldaters liv. Det ökar risken för våldsamma terrordåd i Turkiet.

Men om Turkiet står under attack är det osannolikt att den turkiska opinionen skulle rikta ilskan mot Erdogan. Som en av AK-partiets medgrundare en gång sa till mig i en intervju:

– Erdogan har alltid rätt. Kanske inte i moralisk mening rätt, men han har förmågan att få rätt i den turkiska allmänhetens ögon.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Turkiets offensiv i Syrien

Mer i ämnet