Två män sitter bland fyllda löksäckar på en marknad i Allahabad. Foto: Rajesh Kumar Singh/AP/Arkivbild

Analys: Lökfaktorn i fokus när Indien går till val

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Kraftigt fallande priser på lök och andra grödor har återigen fått indiska bönder att samlas i massdemonstrationer. Tidigare har priset på lök både fällt och hjälpt regeringar i Indien – och under valet står löken återigen i centrum.

Malin Mendel

Korrespondent, Indien

Eftersom löken är full av både smak och näring ingår den i de flesta indiska grytor, därför påverkas nästan alla indier av priset på lök. Men för de fattigaste handlar det inte om lite skillnad i hushållskassan, utan om en stor del av inkomsten. Det är detta som gett löken dess explosiva politiska kraft. Lökpriset anses till exempel ha avgjort delstatsvalen i både Delhi och Rajasthan 1998, och bidragit till att fälla den indiska regeringen 1980.

Försöker kontrollera lökhandeln

För regerande partier gäller det att hålla priset nere för att folk ska vara nöjda, medan oppositionen gör vad den kan för att trissa upp priset och skapa missnöje. Politikerna försöker på olika sätt att kontrollera handeln med lök, och alla partier sägs vara involverade i lökens tillgång och efterfrågan. Att oppositionen anklagas för att muta lökhandlare att höja priserna hör till den politiska vardagen, liksom att de styrande misstänks hålla stora lager av lök som de kan släppa när priset behöver dumpas.

Val i Indien

Stort symboliskt värde

Lökens symboliska värde är enormt och förstås av alla. När indiska tidningar fylls av karikatyrer på politiker och lök, vet regeringen att den ligger risigt till. Skämtteckningar kan visa en premiärminister som pressar in lök i ett bankfack, en kvinnlig politiker som istället för diamanter har lökar runt halsen, eller en finansminister med en lök på huvudet istället för en turban.

Böndernas röster väldigt viktiga

Inför förra valet framställdes Narendra Modi som en man av folket med en enkel bakgrund som te-försäljare. Ihop med löften om mer pengar i plånboken gav detta hans parti BJP en jordskredsseger. Sedan dess har regeringen gett Indien världens snabbaste tillväxt, men bland de som inte fått det bättre växer missnöjet.

Eftersom hälften av Indiens 1,3 miljarder invånare är sysselsatta inom jordbruket, är deras röster mycket viktiga. Det rekordlåga lökpriset och böndernas missnöje har redan straffat BJP. Oppositionen med Kongress-partiet i spetsen har vunnit tre viktiga delstatsval på löften om att befria bönderna från deras lån. BJP vill undvika låneavskrivningar och menar att det är bättre att satsa på långsiktiga reformer. Bönderna svarar att regeringen haft fem år på sig och att det nu är dags att visa resultat. När valet närmar sig står det allt mer klart att om BJP ska hålla sig kvar vid makten, kan de inte ignorera lökfaktorn.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Val i Indien

Mer i ämnet