Upprörda bönder kan avgöra valet i Indien

Publicerad

Böndernas situation är en av huvudfrågorna i Indiens val och bönderna är det största hotet mot det styrande partiet BJP. De senaste åren har priset på frukt och grönt legat still samtidigt som annat blivit dyrare, vilket har resulterat i att tusentals skuldtyngda bönder har tagit livet av sig. Eftersom hälften av Indiens 1,3 miljarder invånare är sysselsatta inom jordbruket kan de avgöra.

Inför valet har kongresspartiet lovat att skriva av böndernas lån om de kommer till makten samtidigt som regerande BJP menar att det istället krävs långsiktiga reformer. Frågan är om det kommer leda till att BJP med Narendra Modi i spetsen kommer förlora sin makt.

– Min lillebror tog livet av sig när han inte kunde betala tillbaka sina lån, säger bonden Sanjay Parwa.

SVT:s korrespondent Malin Mendel har träffat bonden Sanjay som förlorat sin bror, men som trots det ser möjligheter för Indiens bönder.

Se mer i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val i Indien

Mer i ämnet