Med knappa tre år kvar till nästa förbundsdagsval ska Merkels efterföljare Annegret Kramp-Karrenbauer profilera sig som kanslerskandidat och även ena de många motstridiga viljorna inom CDU. Foto: Odd Andersen / AFP

Analys: Merkels favoritkandidat vann

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Med Merkels favoritkandidat Annegret Kramp-Karrenbauer vann den socialliberala flygeln i det breda och mäktiga kristdemokratiska partiet CDU. Hennes förankring i partiet och långa erfarenhet tippade över till hennes förmån efter en tuff och jämn maktkamp.

Ingrid Thörnqvist

Utrikesredaktör

Det är ingen lätt uppgift att vara partiledare för det kristdemokratiska CDU. Det är ett brett mittenparti med en stor variation av åsiktsinriktningar. Partiet vill vara ett ”Volkspartei” där människor från vitt skilda samhällsskikt ska känna sig hemma. I de senaste veckornas fria debatt inom CDU har dessa sprickor kommit i dagen.

Men det är också partiets styrka, poängterade en av delegaterna som jag talade med under partikongressen.

Omgivit sig av starka kvinnor

Merkel har under sina 18 år som ledare styrt CDU mot det socialliberala – till och med mot det socialdemokratiska hållet. Hon har omgivit sig med starka kvinnor men fortfarande är 70 procent av partimedlemmarna män.

Många har därför velat vrida klockan tillbaka till det gamla CDU. Under Helmut Kohls tid var det konservativa män från västra Tyskland som bestämde. Men många förväntar sig också att få se ett modernare parti växa fram med förnyelse och reformer.

Ett av de stora problemen för CDU och systerpartiet CSU i Bayern är att man tappat väljare till det högernationalistiska partiet Alternativ för Tyskland , AFD. AFD finns nu representerat i Tysklands alla 16 delstater och för första gången i förbundsdagen.

Det har varit migrationsfrågan som delat CDU i två läger och som AFD lyckats hålla liv i, trots kraftigt minskad invandring. Nästa år hålls flera delstatsval i östra Tyskland där AFD har en stark bas.

Ekonomin går för högvarv

Den som tar över det mäktiga statsbärande CDU har lovat att återföra partiet till dess glansdagar då man låg över 40-procentstrecket.

Men frågan är om det är realistiskt. Partilandskapet har förändrats och dragits i sär ut mot kanterna. De stora breda partierna i mitten, CDU och Socialdemokraterna, SPD, ser allt fler rörliga väljare som har många partier att välja på.

Tysklands ekonomi går för högvarv, arbetslösheten är rekordlåg och stora investeringar behövs i infrastruktur. Vägar och järnvägar är eftersatta och även digitaliseringen är sämre utvecklad än i andra västländer.

Merkels karriär nått slutet

Den nye partiledaren kommer att ha en Merkelledd regering som sköter den dagliga ruljansen, både i Tyskland, EU och världen. Merkel vill vara kvar som förbundskansler mandatperioden ut men det är långt ifrån säkert att hon lyckas. Alla vet att hon nått slutet av sin långa politiska karriär.

Valet till Europaparlamentet till våren är nästa utmaning för CDU i ett allt mer splittrat EU.

Med knappa tre år kvar till nästa förbundsdagsval ska Merkels efterföljare profilera sig som kanslerskandidat och även ena de många motstridiga viljorna inom CDU.

Det blir en svår balansakt – som att stå på mitten av en gungbräda som inte får tippa över, varken till höger eller vänster.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.