Analys: När segeryran lagt sig står Boric inför en mycket svår uppgift

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Ett människohav vällde ut på huvudstaden Santiago de Chiles gator för att fira vänsterkandidaten Gabriel Boric valseger. I den varma sommarnatten vajade chilenska flaggor, regnbågsflaggor och ursprungsbefolkningens mapucheflaggor. Den 35 år unga huvudrollsinnehavaren själv stod där med uppspärrade ögon – som att han inte riktigt kunde tro att det var sant.

Tigran Feiler

Korrespondent, Latinamerika

I Chile förutspådde alla jag talade med en jämn valrysare mellan vänsterns Gabriel Boric och ultrakonservativa José Antonio Kast. Men dramat hann knappt börja innan Boric skaffade sig en ledning som snart skulle visa sig ointaglig. Det skilde till slut nästan en miljon röster mellan de båda kandidaterna.

Boric fick 55,9 procent av rösterna mot 44,1 procent för Kast. Den före detta studentledaren vann lite överraskande i nästan alla det avlånga landets provinser. Och i den folkrika huvudstaden Santiago blev segermarginalen hela 20 procentenheter. Totalt fick Boric fler röster än någon annan presidentkandidat i Chiles historia.

Boric vann mittenväljarna

När de två ytterkantskandidaterna Boric och Kast gick vidare från den första valomgången i november stod det klart att den andra omgången skulle avgöras i mitten. Tillsammans samlade Boric och Kast bara drygt hälften av rösterna och frågan var vem som bäst skulle lyckas övertyga alla de chilenare som lagt sin röst på någon av de andra kandidaterna. Det var Boric som var mest framgångsrik i att gå mot mitten. Första omgångens trea Franco Parisi ställde sig till slut bakom Kast – men merparten av hans väljare gick till Boric.

Den andra valomgången blev också en fråga om vad som skrämde chilenarna mest – en före detta studentledare som lovade en progressiv reformagenda med stora omvandlingar av samhället eller en djupt konservativ politiker som värnade familj, kyrka och polis. Och i slutändan visade det sig att väljarna oroade sig mer för Kasts historia av stöd till general Pinochets militärstyre än Boric valallians med kommunistpartiet.

Den 35-åriga Boric blir nu historisk som inte bara Chiles utan hela Amerikas yngsta president någonsin. I ett land där längtan efter förändring är stor blev hans unga ålder en tillgång snarare än en börda. Och i sitt segertal på valnatten lovade Boric att förändra det chilenska samhället med ”korta men bestämda steg”.

Förnyelse av latinamerikansk vänster

En ny vänstervåg verkar dra fram över Latinamerika. Det senaste året har Bolivia, Peru och nu alltså även Chile valt vänsterkandidater till presidenter. De flesta av regionens länder har i dag vänsterstyre och nästa år talar mycket för att Colombia och Brasilien kommer gå i samma riktning.

Men Boric innebär på många sätt en förnyelse av den latinamerikanska vänstern. Han tillhör en ny generation där andra frågor har en självklar plats bredvid vänsterns traditionella fokus på ekonomisk ojämlikhet. I segertalet lovade Boric att alltid försvara hbtq-personers rättigheter, att göra upp med det patriarkala arvet en gång för alla och att aldrig blunda när klimatförändringarna lämnar hela samhällen utan vatten.

Boric har under valkampanjen öppet kritiserat länder som Kuba, Nicaragua och Venezuela. Och i nattens segertal betonade han pressfrihetens och de demokratiska institutionernas avgörande betydelse. Chiles nästa president har formats i folkrörelserna och lovade även att inte låsa in sig bakom presidentpalatsets höga murar. ”Aldrig mer en regering för folket utan folket”, sade Boric.

Blir svårt få igenom reformer

När segeryran har lagt sig står Gabriel Boric inför en mycket svår uppgift. Han saknar majoritet i kongressen och kommer behöva förhandla över partigränserna för att kunna driva igenom sin politik. Det är lätt att se hur de stora förväntningarna på förändring – inte minst bland yngre väljare – snabbt kan förvandlas till frustration. Och hur skulle Boric som själv skolats i proteströrelsen agera om hans regering möttes av gatudemonstrationer?

Den chilenska ekonomin är stukad efter turbulenta år som dominerats av gatuprotester och coronapandemi. Samtidigt är inflationen i landet högre än på mycket länge. För att vanliga människor ska känna av en förändring i sin vardag är det avgörande att få fart på ekonomin och skapa nya arbetstillfällen. Om Boric är rätt man för det jobbet återstår att se.

Chiles demokrati visade sin styrka

Men en sak stod klar redan under valnatten – den chilenska demokratin har än en gång visat sin styrka. Det blev ett rekordhögt valdeltagande och rösträkningen gick snabbt. Resultatet var klart mindre än två timmar efter att vallokalerna hade stängt. Och trots en polariserad och många gånger smutsig valkampanj så gratulerade Kast sin motståndare till valsegern redan innan rösträkningen var färdig. Kort därefter ringde den sittande presidenten Sebastián Piñera upp Boric och önskade honom lycka till med det nya uppdraget.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.