Chiles nästa president Gabriel Boric höll sitt vinnartal i Santiago. Foto: Elvis Gonzalez/EPA/TT

Vänsterkandidat Boric blir Chiles nya president

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterkandidaten Gabriel Boric har vunnit presidentvalet i Chile och motståndare José Antonio Kast har erkänt sig besegrad.

”Jag kommer att bli president för alla chilenare,” lovade Boric efter vinsten.

Med nästan 56 procent av rösterna vann Gabriel Boric presidentvalet i Chile, det var en marginal på nära en miljon röster mer än motståndaren José Antonio Kast som fick 44 procent av rösterna.

Kast gratulerade Boric ”till den stora triumfen” redan när 70 procent av rösterna var räknade.

”Från och med i dag är han Chiles tillträdande president och han förtjänar all vår respekt och konstruktiva samarbete,” sade Kast.

Efter det första officiella valresultatet presenterats gratulerade även den sittande president Sebastian Piñera (L), Gabriel Boric via ett videosamtal som sändes ut på stobildsskärmar i landet.

”Jag kommer att bli president för alla chilenare,” sade Boric i det live-sända samtalet med Piñera.

President Sebastian Piñera gratulerar Gabriel Boric till sin seger. Foto: MARTIN BERNETTI/AFP/TT

Boric: ”Kräver att rättigheter respekteras”

I sitt segertal inför tusentals anhängare i Santiago gav han löften om att bekämpa klimatförändringar och avskaffa landets privata pensionssystem som infördes av Augusto Pinochets dikatatur.

”Vi är en generation som kräver att rättigheter respekteras som rättigheter och att vi inte behandlas som varor eller företag. Vi kommer inte tillåta att fattiga fortsätter att betala priset för ojämlikheterna i Chile,” sade Boric i sitt tal och lovade också att de chilienska kvinnorna kommer att bli ”huvudpersoner” i regeringen:

”Regeringen kommer arbeta för att, en gång för alla, lämna vårt samhälles patriarkala arv bakom oss.”

Yngsta presidenten i Chiles historia

35-åriga Boric blir den yngsta presidenten någonsin i Chile när han tar vid i mars. Men kommande år väntas bli en turbulent period för den nye presidenten.

– Det handlar dels om att skaffa sig en majoritet i kongressen för att kunna styra landet. Dessutom ska den nya grundlagen för Chile som ska ersätta grundlagen från Pinochetåren presenteras och folkomröstas om under 2022 – så det kommer att hända väldigt mycket i Chile det kommande året, sade Tigran Feiler, latinamerikakorresondent, tidigare efter att vallokalerna stängt.

Inför valet stod de båda ungefär sida vid sida i opinionsmätningarna.

Omkring 15 miljoner människor är röstberättigade i valet. Men valdeltagandet brukar vara lågt, på cirka 50 procent.

Dock ska årets valdeltagande tagit rekord sedan 2012 då det blev valbart att rösta. Enligt en prognos från valorganet Servel röstade mer än 55 procent i söndagens val.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.