Glappet minskar – ovisst in i det sista när Chile gick till val

Uppdaterad
Publicerad

Två kandidater från varsin ytterkant gör upp om presidentposten i Chile. Ultrakonservative José Antonio Kast ställs mot den tidigare studentledaren och vänsterpolitikern Gabriel Boric – och resultatet ser ut att bli ovisst in i det sista.

Klockan 22, svensk tid, stängde vallokalerna i landet.

Söndagens val i Chile har beskrivits som det mest polariserade sedan demokratin återinfördes 1990.

– Det här valet är inte som tidigare val i Chile, den här gången menar många att det verkligen är landets framtid som står på spel – vilken riktning ska Chile ta. Och det syns med två väldigt tydliga kandidater – en på vänstersidan och en på högersidan, sade Tigran Feiler, latinamerika korrespondent, efter att vallokalerna stängt.

På ena sidan står den 51-årige högerkandidaten José Antonio Kast, en tidigare kongressledamot med starka familjeband till Pinochetdiktaturen.

”Om Pinochet levde skulle han ha röstat på mig”, sa han i en radiointervju så sent som i slutet av november.

Kast har profilerat sig som en stark motståndare till illegal invandring, som en försvarare av den öppna marknaden och som förespråkare för konservativa familjevärden. Hans politiska profil har ofta lett till jämförelser med Brasiliens president Jair Bolsonaro.

Tidigare studentledare

På andra sidan står den 35-årige vänsterkandidaten Gabriel Boric, nuvarande kongressledamot och tidigare ledare för en av Chiles största studentorganisationer.

För tio år sedan blev han känd för den breda allmänheten som en av förgrundsfigurerna i en stor proteströrelse som krävde förändringar i landets privatiserade utbildningssystem.

I årets valkampanj har han bland annat förespråkat höjda skatter för den rikaste delen av befolkningen, stärkta rättigheter för ursprungsbefolkningen och lovat att reformera pensionssystemet.

Jämnare i mätningarna

Varken Kast eller Boric lyckades nå över 50 procent av rösterna i den första valomgången vilket hade krävts för att säkra presidentposten. De två toppkandidaterna möts nu i en direkt avgörande slutomgång.

De flesta opinionsmätningarna har visat på en ledning för vänsterkandidaten Boric. Men i takt med att valdagen närmat sig har avståndet krympt. Enligt en ny mätning från Cadem, ett av de stora opionionsföretagen i Chile, har Boric en ledning med 52 procent – 48 procent.

Mätningen visade också att en fjärdedel av väljarna fortfarande inte har bestämt sig eller inte kommer att rösta överhuvudtaget. Mycket talar nu för en rafflande sista valomgång som kan bli oviss in i det sista.

Vallokalerna stängde klockan 22, svensk tid, på söndagen men det kan dröja innan resultatet kommer.

– Det är sagt att de som står kvar och köar och vill rösta ska de få göra det, det betyder att det kan dröja ett tag till innan rösterna börjar räknas, säger Tigran Feiler.

Hör SVT:s Latinamerikakorrespondent Tigran Feilers rapportering när vallokalerna stängde på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.