Chiles HBTQ-rörelse firar efter att lagen om att legalisera samkönat äktenskap röstats igenom. Foto: MARTIN BERNETTI/AFP/TT

Chile legaliserar samkönat äktenskap

Uppdaterad
Publicerad

Efter en decennielång juridisk strid har Chiles kongress röstat igenom den lag som legaliserar samkönat äktenskap.

”I dag är en historisk dag,” sade landets socialminister Karla Rubilar efter omröstningen.

Chile ansluter sig till de 30 länder där samkönade äktenskap är lagligt efter en historisk omröstningen på tisdagen.

”Det är svårt att tro att vi i dag tar det här steget”, säger Rolando Jimenez på HBTQ-rättighetsgruppen Movilh, till NBC News.

I Latinamerika har redan Argentina, Brasilien, Colombia, Costa Rica och Uruguay godkänt lagen, enligt Human Rights Campaign. I Chile började processen drivas på redan 2007 av dåvarande president Michelle Bachelet. Men frågan har diskuterats i flera decennier.

”I dag är en historisk dag, vårt land har tagit ett steg närmare rättvisa genom jämlikhet och ett erkännande av att kärlek är kärlek”, sade landets socialminister Karla Rubilar efter omröstningen.

Lagförslaget antogs med 82 röster för och 20 emot, två valde att lägga ned sina röster. Nu återstår bara att presidenten skriver under lagen.

”Vi måste garantera frihet och värdighet för alla människor,” sade president Sebastián Piñera enligt BBC, och fortsatte:

”Jag tycker vi borde värdera frihet djupare, inklusive friheten att älska och bilda familj med den man älskar.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.