Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Från mittenpolitik till politiska ytterligheter – SVT:s Latinamerikakorrespondent om ödesvalet i Chile. Foto: Reuters/Sara Murillo Cortes/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Historiskt när Chile går till val: ”Protesterna skakade om”

Uppdaterad
Publicerad

Väljarna i Chile går till valurnorna under söndagen efter en polariserad valkampanj. De två huvudkandidaterna – tidigare ledaren för studentprotester Gabriel Boric och högerpolitikern José Antonio Kast – har helt olika uppfattningar om vilken väg landet ska ta.

Det är oklart om någon av de två huvudkandidaterna kan få över de 50 procent av rösterna som krävs för att undvika en andra valomgång, visar opinionsmätningar.

Om Boric, 35, vinner valet blir han Chiles yngsta president i modern tid. Han har gått till val i spetsen för en bred vänsterallians, med skattehöjningar för de rikaste och sociala förbättringar samt miljösatsningar på agendan.

Kast, 55, från Republikanska partiet och med ett förflutet på ultrahögerkanten, har på sistone klättrat i opinionsmätningarna. Kast är en förespråkare av konservativa familjevärderingar och har beskyllt migranter för kriminaliteten i landet.

Den politiska mitten, inklusive kandidater från president Sebastián Piñeras parti, ligger efter men är inte uträknade, enligt mätningar.

Piñera riskerade riksrätt efter en kontroversiell försäljning av en koppargruva till en barndomsvän, som uppdagades i den så kallade Pandoraläckan i början av oktober, men klarade sig efter en omröstning i senaten.

Den stora protestvågen 2019 skakade om landet och vände upp och ned på chilensk politik, säger SVT:s Latinamerikakorrespondent Tigran Feiler och utvecklar:

– Det är det vi ser resultat av i årets vallrörelse. En majoritet av chilienarna vill ha förändring, säger Tigran Feiler.

Hör mer om det historiska valet – och kandidaterna – i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer