Många firade på gatorna när det stod klart att Bouteflika avgår. Foto: Anis Belghoul/TT

Analys: ”Nästa steg avgörande för Algeriet”

Publicerad
Analys ·

Protesterna gav resultat. Sent i går kväll kom beskedet att Algeriets president Bouteflika avgår omedelbart. Ett viktigt steg, men hur viktigt vet vi först när det står klart vem efterträdaren blir.

Stina Blomgren

Utrikesreporter

Den 82-årige Abdelaziz Bouteflika har ställts inför en allt hårdare press att lämna sin post under de senaste sex veckornas landsomfattande protester. Sedan en stroke för fem år sedan har han bara framträtt offentligt vid ett fåtal tillfällen.

De fredliga protesterna har dominerats av Algeriets unga generation. Det är de som har drabbats hårdast av landets brist på ekonomisk styrning och höga arbetslöshet. Bouteflika har suttit på presidentposten i 20 år.

Frågan demonstranterna ställer sig nu är vilken roll presidenten egentligen spelat själv den senaste tiden, och om det är en verklig förändring vi kommer att få se.

Toppen av maktens isberg

I måndags rapporterade en privat tv-kanal att Bouteflika låg i koma och andades med hjälp av en respirator. Uppgifterna har inte bekräftats, men visar på det tvivel som finns kring presidentens verkliga inflytande. Presidentens yngre bror Said Bouteflika anses ha en ledande roll bakom kulisserna.

Många har sett Abdelaziz Bouteflika enbart som toppen av ett maktens isberg – där en åldrande maktklan som var med och befriade Algeriet från det franska kolonialstyret 1962 styr landet tillsammans med militären och privata affärsmän.

Bouteflika avgång meddelades kort efter att militärens stabschef, general Ahmed Gaid Salah, krävt att han avlägsnades från makten. Samtidigt har landets opposition ifrågasatts för sin passivitet. Kan de enas om en trovärdig ledare ?

Vad händer nu?

Talmannen i parlamentet Abdelkader Bensalah träder enligt konstitutionen in i rollen som övergångspresident under de tre närmaste månaderna. Under den tiden ska ett nytt presidentval organiseras.

Men de landsomfattande protesterna ser inte ut att stanna av. På fredag väntas nya stora demonstrationer i Algeriet. Presidentens avgång är ett viktigt steg – men hur avgörande det blir vet vi först när det står klart vem som blir hans efterträdare.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.