Analys: Nästan alla som står inför rätta i Kina befinns skyldiga

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Kanadensaren Michael Kovrig väntar fortfarande på sin dom i ett kinesiskt häkte i Peking. Kanadensaren Spavor, som också heter Michael, dömdes till elva års fängelse den 10 augusti. Fälld blir Kovrig nästan garanterat. Det blir nämligen mer än 99 procent av alla som står inför rätta i Kina. Enligt den officiella statistiken är siffran faktiskt någonstans mellan 99,94 och 99,96 procent.

Tilde Lewin

Asienkorrespondent

Hemma i Kanada kallas Michael Spavor och Michael Kovrig för “The Two Michaels”. Men de verkar inte ha haft något med varandra att göra. De greps samma dag för mer än två och ett halvt år sedan, och åtalades senare för spioneri. Och de har en till sak gemensamt också: De greps nio dagar efter att den kinesiska medborgaren Meng Wanzhou gripits i Vancouver.

Men båda Michael har lämnat ganska färgstarka spår på internet. Det finns till exempel en bild på Michael Spavor och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un tillsammans. De dricker varsin Long island iced tea på Kim Jong-Uns yacht. 

Innan gripandet drev Michael Spavor ett turismföretag som ordnade resor i Nordkorea. Han hjälpte till exempel den pensionerade basketstjärnan Dennis Rodman med två resor till landet. Det finns bilder på dem också.

Dotter till Huaweis grundare

Den andre Michael, han som inte har dömts ännu, var analytiker på tankesmedjan International Crisis Group, och brukade kommentera internationell politik för både amerikansk och kinesisk tv. Han sjöng också i det ungerska punkbandet Bankrupt under några år på 90-talet.

Företrädare för USA:s och Kanadas regeringar kopplar samman rättsprocesserna mot Spavor och Kovrig med den mot Meng Wanzhou och anklagar Kina för gisslandiplomati.

Meng Wanzhou är inte vem som helst. Hon är finansdirektör på den kinesiska telekomjätten Huawei, och dotter till Huaweis grundare Ren Zhengfei. Hon hade dessutom åtta olika pass, varav ett var ett särskilt pass som är reserverat för personer på officiella uppdrag för Kina. En domstol i New York i USA anklagar henne för bedrägeri, och utfärdade en arresteringsorder för henne i augusti 2018, som kanadensisk polis agerade på när hon var på väg till Mexiko från Hongkong och mellanlandade i Vancouver i december 2018.

Får inte träffa anhöriga

Nu pågår utlämningsförhandlingarna i Kanada, och de kan pågå i flera år till. Meng Wanzhou släpptes efter några dagar mot en stor borgensumma, ungefär 70 miljoner kronor. Kanadensisk media brukar jämföra hennes lyxiga liv i Vancouver med det man vet om Kovrig och Spavors liv i kinesiskt häkte. Meng bär en elektronisk fotboja och bor i en lyxig villa, medans de båda kanadensarna inte har möjlighet att träffa ens sina anhöriga, utan bara får besökas av ambassadpersonal en gång i månaden.

”Outside is hell inside is heaven/ And the lights are on twentyfour seven”, sjunger det ungerska punkbandet i låten Plane to Toronto, som är en nygjord hyllning till den före detta sångaren.

Väntas få långt fängelsestraff

Michael Kovrig hade ett scen-alias när han sjöng i Bankrupt, han kallade sig för Michael K, efter Frans Kafkas romanfigur. Hans ungerska bandkompisar sjunger för honom på Youtube att de vet att han kommer att komma hem snart:

”In no time, I know/ You’ll be on the plane to Toronto/ Getting out of Kafka’s novel sane/ You’ll be on the plane”

Men Kovrig kan med stor sannolikhet vänta sig ett längre fängelsestraff än elva år, eftersom åtalet mot honom var mer omfattande än åtalet mot Spavor. Och, som sagt, nästan alla som står inför rätta i Kina befinns ju skyldiga.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.