De två kanadensiska medborgarna greps i Kina för tre år sedan. Arkivbild. Foto: Darryl Dyck/The Canadian Press/AP/TT

Kanadensare döms för spioneri i Kina

Uppdaterad
Publicerad

En kanadensisk medborgare har dömts till elva års fängelse för spioneri i Kina, efter att ha suttit frihetsberövad i två och ett halvt år. Kanada kallar fallet för politiskt motiverat.

Affärsmannen Michael Spavor greps tillsammans med den kanadensiske ex-diplomaten Michael Kovrig av kinesisk polis i december 2018.

Spavor ”döms för spionage och för att ha läckt statshemligheter. Han döms till elva år i fängelse”, heter det i domen.

Bakom stängda dörrar

Spavor och Kovrig åtalades båda för spioneri i juni i fjol. Rättegångarna mot dem hölls bakom stängda dörrar i mars i år. Någon dom har inte fallit för Kovrig än.

Sedan männen greps har de nästan inte haft någon kontakt med omvärlden och deras fall har väckt internationell upprördhet.

Diplomatisk kris

Gripandet av Kovrig och Spavor skedde i samband med att en diplomatisk kris blossade upp mellan Kina och Kanada. Meng Wanzhou, dotter till grundaren av det kinesiska teknikföretaget Huawei, greps i Kanada till följd av en amerikansk arresteringsorder. Kina hävdar att frihetsberövandet av diplomaterna inte har någon koppling till krisen.

Åtalen mot de kanadensiska medborgarna var inte en tillfällighet, säger Kinaambassadören Barton på onsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.