Foto: SVT

Analys: Nu riktas världens ögon mot USA:s kongress

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Donald Trump tar sin hand från Iranavtalet – men han kräver inte att USA omedelbart lämnar det.

Istället startar han klockan för kongressen som får 60 dagar på sig att avgöra om sanktionerna mot Iran ska återinföras.

Stina Blomgren

Utrikesreporter

I ett tal på fredagen kallade USA:s president Iran för en ”fanatisk regim” som han anklagade för att ”sprida död, förstörelse och kaos över världen”. 

Talmannen i Irans parlament varnade under dagen USA för att försöka underminera uppgörelsen. 

Nervositeten har varit stor den senaste veckan. Ledare i Moskva, Peking, London, Paris och Berlin har alla varnat Trump för att dra sig ur överenskommelsen som förbinder Iran att inte utveckla kärnvapen.

Upptrappning mellan USA och Iran

Och även om en del bedömare förväntat sig ännu hårdare ord från den amerikanske presidenten så är det tydligt att det är en upptrappning mellan USA och Iran som sker. 

Under sin valrörelse kallade Donald Trump Iranavtalet för ”den värsta uppgörelsen som någonsin gjorts” och sade att den var en ”skam för Amerika”. Kärnenergiuppgörelsen räknas till presidentens föregångare Barack Obamas främsta utrikespolitiska prestationer. Samtidigt som förespråkarna pekar på att omvärlden får insyn i Irans kärnenergianläggningar – så menar kritikerna att det ökat Irans inflytande i Mellanöstern på ett negativt sätt.

FN:s kärninspektörer är eniga: Iran följer kraven

Trump ber nu kongressen att skärpa kraven för att sanktionerna mot Iran inte ska återinföras. Men från Teheran har man signalerat att avtalet inte kan förhandlas om. 

FN:s kärninspektörer är eniga om att Iran följer villkoren och att landet kraftigt begränsat sitt kärntekniska program. Enligt EU:s utrikeschef Federica Mogherini har avtalet ”gjort världen säkrare”. 

Nu riktas världens ögon mot USA:s kongress – och mot Teherans reaktioner. 

Om kongressen beslutar att återinföra sanktioner mot Iran så bryter USA mot kärnenergiavtalet – vilket betyder att USA drar sig ur en uppgörelse som det tagit 13 år att förhandla fram. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.