Efter presskonferensen gick Donald Trump till fots från Vita Huset till en kyrka i närheten som brandskadades under protesterna natten innan. Där höll han upp en bibel framför fotograferna. Foto: Brendan Smialowski/TT

Analys: ”Ovanligt beslut av en amerikansk president”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

I samma sekund som presidenten säger ”Vi kan inte tillåta demonstranternas röst att drunkna i den arga mobbens”, så drunknar presidentens egen röst i mullret från två höga smällar under demonstrationer i närheten.

Fouad Youcefi

USA-korrespondent

Protesterna, som blivit allt större sedan George Floyd dödades under ett polisingripande för en vecka sedan, har på allvar kommit att hota presidenten och hans förmåga att leda landet ut ur pandemin och den ekonomiska krisen.

Nu försöker Donald Trump själv ta kommandot.

Militär kommer att sättas in i de delstater som inte lyckas återupprätta lag och ordning. I huvudstaden Washington D.C. som presidenten själv har betydligt större makt över än andra delstater och städer, kommer ”tusentals och åter tusentals” soldater se till att utegångsförbudet hålls under måndagskvällen, enligt Donald Trump.

Ovanligt agerande

Det händer att olika presidenter väljer att använda militären, i första hand nationalgardet, inne i USA. Som i samband med naturkatastrofer (orkanen Katrina), eller som nu under pandemin.

Men detta är något annat. Att aktivera militären för att ”dominera gatorna” och ”kväsa våldet”, som president Trump själv uttryckte det, finns det betydligt färre exempel på. De första exemplen som dyker upp i mitt huvud är passande nog i samband med protesterna efter Martin Luther King Jr:s död 1968 eller under protesterna 1992 efter de friande domarna mot poliserna som misshandlade taxichauffören Rodney King. Protesterna slutade inte omgående då.

Poserade framför kyrka

För president Trump var det viktigt att sätta tyngd bakom orden om att lag och ordning ska gälla. Han kallar sig ju själv för ”lag och ordning”-presidenten. Han avslutade sitt tal med att säga ”Tack så mycket. Nu ska jag besöka en väldigt, väldigt speciell plats.” Sedan gick presidenten ut från Vita Huset, genom Lafayette park in till S:t Johns kyrka som brann i samband med protester i går.

Först i efterhand inser jag: Smällarna som hördes under talet var sannolikt från polisen som skulle rensa gatan framför kyrkan dit presidenten ville gå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Protesterna i USA efter George Floyds död

Mer i ämnet