Qatar är ett litet men högljutt land. Foto: AP / Kamran Jebreili

Analys: ”Qatar är musen som ryter till i bland”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det lilla landet med det oproportionerligt stora inflytandet har länge irriterat och provocerat sina grannar i arabvärlden, inte minst när man gått i spetsen för en utveckling som andra sedan sett sig tvungna att följa. Qatar är musen som ryter till i bland – i en region där de stora spelarna, Saudiarabien och Egypten, är vana vid att leda.

Bengt Norborg

utrikesreporter

Det tydligaste exemplet är när man startade tv-kanalen Al-Jazeera för över tjugo år sedan, en kanal som ofta varit en nagel i ögat på de styrande i grannländerna.

Qatar har irriterat sina grannar förr och mönstret känns igen. När Qatar stöttade Muslimska brödraskapets ledare och Egyptens dåvarande president Mohammed Morsi 2014 drog Saudiarabien, Arabemiraten och Bahrain tillbaka sina ambassadörer – det tog åtta månader innan det bråket la sig.

LÄS MER: Qatar i diplomatisk kris med grannländerna

Men den här gången är både tonen och handlingarna hårdare. Nu bryts de diplomatiska förbindelserna, när alla qatariska diplomater utvisas från Saudiarabien, Egypten, Förenade Arabemiraten, Bahrain, Jemen och Libyen.

För vänliga mot Iran

Sunnimuslimska Qatar straffas av sina sunnimuslimska kusiner efter diffusa anklagelser om stöd till terrorstämplade grupper som IS, Al-Qaida och Muslimska brödraskapet. Detta trots att informellt stöd utgått till både IS och Al-Qaida från både Saudiarabien och Qatar tidigare.

TV: Saudiarabien – farliga förbindelser

Men den här straffaktionen handlar kanske mer om att man inte ser med blida ögon på Qatars vänliga ton och förbindelser med Saudiarabiens stora rival, Iran. Emiren av Qatar ringde till exempel och gratulerade Iran president Hasan Rouhani till segern i valet i maj, vilket saudierna ogillade. Qatar anklagas också för att stödja extremistiska shia-grupper som har sitt huvudsakliga stöd från Iran.

Klassiskt mellanöstern-drama

Det är alltså ett klassiskt komplicerat mellanösterndrama som nu utspelar sig – än en gång. Där tidigare allierade plötsligt står på olika sidor, vilket inte betyder att man inte plötsligt kan stå på samma sida igen (samtliga är till exempel allierade med USA och det finns flera baser i regionen).

Men kanske är insatserna lite högre den här gången, eftersom de stora flygbolagen Etihad och Emirates drar in sina flygningar. Tusentals människor påverkas när de tvingas lämna länder där de arbetar, både qatarier utomlands och människor från de bojkottande länderna som arbetar i Qatar.

LÄS MER: Egypten kämpar för att få tillbaka turisterna

Det faktum att den enda landgränsen, mot Saudiarabien, stängs innebär också problem för Qatar att få in den mängd livsmedel och byggnadsmaterial man behöver varje dag. Man blir hänvisad till transporter till sjöss och i luften.

Dessutom kan det framgångsrika flygbolaget Qatar Airways påverkas när man inte får flyga över grannländernas luftrum, deras flygtider kan komma att förlängas, bli mindre attraktiva, och dessutom försvinner inkomster från alla turer till grannländernas städer. En långvarig konflikt skulle dessutom kunna störa och försvåra Qatars byggprojekt inför fotbolls-VM som landet står värd för 2022.

Kan leda till uppror

Mycket står alltså på spel för den lilla nationen med de stora anspråken. Doha är en dynamisk stad som växer bakom sin imponerande skyline. Man har lockat till sig storföretag från hela världen samtidigt som man ofta lyckats framstå som mer sofistikerat och modernare än sina grannar.

Här finns inte oron och motsättningarna som blossar upp ibland i Saudiarabien och Bahrain. Här existerar inte den hårda kritiken mot det odemkratiska styret som hos grannarna. Emiren, Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, har all makt och att döma av den senaste folkomröstningen om konstitutionen är han uppskattad.

LÄS MER: Malmö får ny moské med stöd från Qatar

Men så har också de dryga 300 000 qatariska medborgarna världens högsta inkomst per capita i världen. Resten av de omkring 2,7 miljoner invånarna i landet är temporära eller permanenta gästarbetare. Med en av världens största naturgasfyndigheter klarar man sig alltså långt om munnarna att mätta inte är alltför många.

Men ökar priserna, inflationen rusar i höjden och möjligheterna att göra affärer på hemmaplan minskar så kan även nöjda qatarier gå ut och kräva en annan ledning än den i dag styrande kungafamiljen. Plötsligt kan då dynamiken i regionen förändras igen – med ytterligare kaos som följd.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.