Under stormningen av senaten svarade minoritetsledaren Kevin McCarthy på ett samtal från president Trump – och han ska inte ha sparat på krutet. Foto: Jacquelyn Martin/AP

ANALYS: Samtalet partiet helst vill glömma – vad sa Kevin, egentligen?

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Kraven på en oberoende utredning efter stormningen stoppades av senaten. Republikanerna anklagar sina politiska motståndare för att försöka göra partipolitik av en eventuell utredning. Allt för att påverka det kommande mellanårsvalet. Dessutom riskerade ett känsligt telefonsamtal att hamna i centrum för kommissionen.

Stefan Åsberg

Utrikesreporter

Intresset att gå i botten med stormningen av kongressen klyver återigen det politiska etablissemanget i Washington. Inledningsvis fanns många krav, från båda sidor, att utreda och kartlägga vad som föregick den dramatiska dagen 6 januari.

Vilka diskussioner fanns på sociala medier? Vad lyssnade demonstranterna till för budskap? Fanns det utländska intressen som påverkade situationen? Och vilket ansvar kan läggas på landet tidigare president, Donald Trump?

Men med tiden har alltfler republikaner ställt sig tveksamma till en utredning.

Oväntat stöd i ”huset”

Omröstningen i representanthuset blev till en del en framgång för det demokratiska partiet. 35 republikaner röstade för att en oberoende kommission skulle granska vad som skedde. Kom ihåg att ”bara” 10 republikaner bröt mot partilinjen då representanthuset röstade för att ställa Donald Trump inför riksrätt.

Den här gången var många av kongressledamöterna både vittnen och offer för det som skedde och därför fanns det en majoritet för att lägga ett pussel kring vad som hände, utröna var ansvaret kan ligga och klarlägga hur säkerheten kring kongressen kan förbättras.

Stopp i senaten

Minoritetsledaren i senaten, Mitch McConnell, sa tidigt att han motsatte sig en kommission. Orsaken var att McConnell menade att utredningen bara hade två syften: att skada Donald Trump och att försöka påverka utgången av det viktiga mellanårsvalet 2022.

Även de mer mittenorienterade republikanerna menade att de hade haft för lite inflytande över hur förslaget till en kommission skulle se ut och det faktum att det inledningsvis inte fanns något slutdatum för kommissionens arbete var ytterligare ett bevis för att demokraternas plan var att utredningen skulle spilla över på valrörelsen. Dessutom skulle en så här allvarlig och omfattande granskning uppta mycket av det ”politiska syret” i Washington.

Trump negativ

Donald Trump har i sina kommentarer ställt sig negativ till en oberoende kommission, som fått sin arbetsbeskrivning av det demokratiska partiet. Röster höjs också bland många republikaner att utredningen i mångt och mycket bara skulle likna det riksrättsåtal, där Trump friades för drygt tre månader sedan. Och partiets tyngsta ledare inom det republikanska partiet är eniga om att en kommission inte skulle tillföra någonting konstruktivt.

Det gäller inte minst minoritetsledaren Kevin McCharty. Under stormningen svarade han på ett samtal från President Trump som mitt under tumultet ska ha velat diskutera omröstningen kring godkännandet av resultatet i presidentvalet. En upprörd McCharty ska då ha skrikit till Donald Trump:” who the fuck do you think you are talking to?”

Det är ett samtal som det republikanska partiet helst vill glömma och som kommissionen med all säkerhet hade velat höra Kevin McCarthy om – i detalj.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.